keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Valpurin aatto





Poika valtuutti äidin valitsemaan vappupallon. Ei Hello Kittya, poneja eikä Muumeja sai äiti ohjeeksi. Ja osti kaupan hienoimman.


Sammakkonaamarin poika askarteli elämänkatsomustiedon tunnilla. Äidin mielestä se ei voisi sammakommalta näyttää. Eikä hellyyttävämmältä.



Hyvää työväen juhlaa! Täällä sitä vietetään töitä tehden, munkkeja sokeroiden ja illalla ehkä Cantina Westissa ruokaa nauttien/masu ähkyyn.





Ilona






tiistai 29. huhtikuuta 2014

Odotus





Kolmas makuuhuone. Lattia maalattuna, harvat ja valitut huonekalut sisällä. Nyt huone odottaa. Valmiina. Uutta asukastaan. Tai asukkaitaan. Voi täyttyä milloin vain. Saa täyttyä.


Siihen asti hengaillaan ja nautitaan leppoisasta elämästä "nelihenkisenä perheenä".





P.S. Ei vain lattioiden maalauksen vuoksi saapunut valo huoneeseen. Vaan myös ikkunoiden puhtauden vuoksi. Tämä pesi ikkunat, joita ei varmasti oltu pesty vuosikausiin. Niin likaiset olivat, etten ikinä edes uskaltanut sälekaihtimia aukaista.





Ilona





maanantai 28. huhtikuuta 2014

Vappumunkit (ohje)





Vappumunkit pullataikinasta (n.50kpl)


Ainekset

- 5 dl maitoa (tai vettä)
- 2 pussia kuivahiivaa
- 2 kananmunaa
- 1 pötkö kardemummaa
- 1,5 tl suolaa
- 1,5 dl sokeria
- 10-12 dl vehnäjauhoja
- 150 g sulatettua voita


Keittämiseen
- 500 g kookosrasvaa (kookosrasva voitti munkkienpaistorasvojen makuvertailun)

Kuorrutukseen
- n. 2-3 dl sokeria


1. Sekoita kuivahiiva, osa jauhoista (n.3 dl), suola, sokeri ja kardemumma.
2. Lämmitä maito yli 42 asteiseksi (tämä lämpötila tuntuu huomattavan lämpimältä kädelle) ja sekoita kuivien aineiden joukkoon.
3. Lisää kananmunat ja jatka jauhojen lisäämistä.
4. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja loput jauhot. Taikinan pitäisi nyt olla kiinteää ja irrota astian reunasta.
5. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi (olen huomannut, että hyvä keino kohottaa pullataikinaa on laittaa se uuniin ja uunista vain pelkkä valo päälle..valo tuo sopivan kohotusöämpötilan uuniin.)
6. Leivo taikinasta reilun sormen paksuisia pötköjä. Jaa pötköt noin 15cm pituisiksi paloiksi ja tee pötköistä rinkelin muotoisia.
7. Munkkeja ei tarvitse varsinaisesti kohottaa. Ne ehtivät leivontavaiheessa kohota hieman ja se riittää.
8. Paloittele kookosrasva paistokasariin ja kuumenna rasva paistovalmiiksi (Pidä paistokasarin kansi lähettyvillä turvallisuuden vuoksi. Mikäli rasva syttyisi palamaan, kansi päälle!) Voit tarkistaa rasvan kuumuuden laittamalla pienen palan taikinaa paistumaan rasvaan. Jos rasva ja taikina alkaa poreilla, on rasva tarpeeksi kuumaa.
9. Varaa työtasolle talouspaperilla päällystetty leivinpaperi, syväreunainen lautanen, jossa on sokeria ja leivinpaperi, johon voit laskea valmiit sokeroidut munkit.
10. Paista kuumassa rasvassa kerrallaan 5 munkkia (näin rasva ei jäähdy liikaa ja homma pysyy kasassa). Kun munkit ovat ruskistuneet toiselta puolelta, käännä ja paista toinen puoli.
11. Nosta munkit talouspaperin päälle valumaan (Vain muutamaksi sekunniksi. Jos ehtivät kuivua liikaa, ei sokeri tartu munkkeihin.) Sillä välin kun munkit valuttavat ylimääräisen rasvan, ehdit nostaa seuraavat munkit paistumaan.
12. Sokeroi munkit.
13. Nam.





Ilona





sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Yhtä juhlaa






Perjantaina 8-vuotias vei kouluun Murkun liruja, Lokin läjäyksiä, Rotan rykäyksiä ja Korvavaikkuja. Tikkareiden muodossa.


Lauantaina 8-vuotias vei kaksi kaveria skuuttaamaan skeittihallille ja sen jälkeen pizzalle ja limulle.


Sunnuntaina 8-vuotiaan äiti paistoi 84 munkkirinkilää, kippasi karkit kulhoon ja puhalsi ilmapallot. Jopa sima onnistui.





Jotenkin helpolla päästiin. Taas.





Ilona





perjantai 25. huhtikuuta 2014

Hello boys!






90-luvulla se oli mintunvihreä, siinä oli hihat ja teksti Hello Boys! Tänä kesänä se on harmaa hihaton eikä siinä ole tekstiä.


Kyllä. Ostin napapaidan.





P.S. Napapaidan pariksi sopii ehdottomasti äidin vanhoista Lee Coopereista leikatut farkkushortsit.





Ilona





torstai 24. huhtikuuta 2014

Extreme makeover: Balcony edition



Hurja muodonmuutos-sarja saa jatkoa. Okei. Tää vois olla myös pientä pintaremonttia. 




Kun ostimme kodin, parveke näytti aika lohduttomalta. Alkuperäiseltä ja keskeneräiseltä. Ankealta ja pimeältä. Lattiasta lohkeili maali. Parvekkeen alaosa oli pahvin väristä levyä ja seinät ja katto olivat kauttaaltaan mustuneet. Kuin parveke olisi tulipalossa kärsinyt. Ankeudet yhdessä imivät parvekkeelta kaiken valon.




- Seinät ja katto maalattiin Kivitex-maalilla. 
- Lattia sai puiset laatat, jotka käsiteltiin mustaksi Valtti-öljyllä. 
- Keltainen tuoli on aikoinaan itse maalattu
- Edellisestä kodista mukaan napattu saunajakkara petsattiin mustaksi



- Lattialla on eteisen vanha matto. Tiilinen päätyseinä tuo eloa parvekkeelle.



- Äidiltä saatu raparperi pääsi isoon ruukkuun. Satoa odotellessa.



- Valkoinen peltinen hyllykkö on vuosia sitten ostettu Ikeasta. 
- Poika sai oman chilin. Sanottiin olevan satoisa ja aikainen lajike, tulisuus 7/10.
- Keltainen kattila on Finelin vanha emalikattila, kukkaruukut Arabian ja sinkkiastiat Ikeasta.



Se on kesähuone.






Ilona





keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

5/5





Mitä pienelle kuuluu? Hyvääkö? Ai masu on täynnä? Mitä katselet, mitä? Ai minuako? Onko kiva köllötellä siinä sylissä? Niin on. Ota ota, kyllä sinä osaat. Hienoa! Olet sinä ihana. Niin olet. Siinä sinä vain katselet. Hienosti seuraat. Koitapa katsoa tänne sivulle. Käännä vähän päätä, kyllä sinä pystyt. Hienoa, hyvä! Alatko olemaan vähän väsynyt? Pitäisikö päästä nukkumaan? Otetaan vähän maitoa ensin. Juu, otetaan. Nii in, saat maitoa. 





Ilona






Sain Lauralta haasteen. Ajatuksena on julkaista viitenä päivänä kuva omasta arjesta ja haastaa jokaisen kuvan kohdalla joku muu tekemään sama. Tämä on päivä numero 5. 
En haasta ketään henkilökohtaisesti. Haasteen saa napata jos siltä tuntuu. Ota koppi!





tiistai 22. huhtikuuta 2014

4/5






Pyykkien ripustaminen. Yksi parhaista arjen askareista. Tahdon ripustaa pyykit kauniisti. Teemoissa. Tavoitteena on aina saada koko koneellinen pyykkiä mahtumaan pyykkitelineelle niin, ettei telineen "siipiä" tarvitse käyttää. Harvoin annan muiden ripustaa pyykkejä. Keväällä ja kesällä ne kuivuvat parvekkeella. Mukava tunne; kun saa selätettyä pyykkikorin. Pestyä kaikki likaiset vaatteet ja pyykkikorin pohja tulee näkyviin.





Ilona





Sain Lauralta haasteen. Ajatuksena on julkaista viitenä päivänä kuva omasta arjesta ja haastaa jokaisen kuvan kohdalla joku muu tekemään sama. Tämä on päivä numero 4. 
En haasta ketään henkilökohtaisesti. Haasteen saa napata jos siltä tuntuu. Ota koppi!





maanantai 21. huhtikuuta 2014

Kuin unta






Pakkasi aamulla kassiin pyyhkeen ja aurinkolasit. Ja käynnisi auton. Radiossa soi Beatles kun hän ajoi yksin ja kovaa. Kohti vapaata.


Saapui metsän keskellä olevalle mökille. Mieli oli rauhallinen. Hän saunoi hyvässä seurassa neljä tuntia. Saunaan, uimaan, saunaan uimaan. Kierre. Söi rauhassa. Istui tyynen järven vieressä laiturilla auringon paistaessa lämpimästi. Kuumasti.


Ei olisi illalla malttanut lähteä kotiin. Kohta istui kuitenkin jo omalla kotisohvalla. Mies vieressä ja lapset nukkumassa. Täynnä voimaa. Ja muistoja. Tällä hän pärjäisi taas kauan.




Ilona





3/5





Ruoanlaitto. Sitä ei pääse pakoon. Vaikka toisinaan tahtoisikin.


Kun perheessä on kaksi sekasyöjää ja yksi valikoiva syöjä ja toinen sekasyöjistäkin on toisinaan valikoiva, on ruoissa joskus hieman pohtimista.

- Äiti, onks tässä sieniä? Mä en tykkää sienistä.
- Muistatko, että maailmassa on paljon ihmisiä, joilla ei ole ollenkaan ruokaa. Voisitko sanoa, että mä en niin välitä tästä. Sen sijaan, että sanoisit ettet tykkää?






Ilona





Sain Lauralta haasteen. Ajatuksena on julkaista viitenä päivänä kuva omasta arjesta ja haastaa jokaisen kuvan kohdalla joku muu tekemään sama. Tämä on päivä numero 3. 
En haasta ketään henkilökohtaisesti. Haasteen saa napata jos siltä tuntuu. Ota koppi!




lauantai 19. huhtikuuta 2014

2/5





Kävelyllä. Joka päivä. Kerrostalossa asuvana kiroan myös joka päivä rappusia. Raadan vauvan vaunukopassa alas ja haen vaunut vaunuvarastosta. Kodista poistumisen vaikeus unohtuu nopeasti, kun pääsee ulos. Kävelen omakotitaloalueelle. Ihailen puutaloja. Tuossa olisi ihana. Lenkkikaverini nukkuu rauhassa. Aurinko paistaa.





Ilona






Sain Lauralta haasteen. Ajatuksena on julkaista viitenä päivänä kuva omasta arjesta ja haastaa jokaisen kuvan kohdalla joku muu tekemään sama. Tämä on päivä numero 2. 
En haasta ketään henkilökohtaisesti. Haasteen saa napata jos siltä tuntuu. Ota koppi!




1/5





Poika puristaa äidin pääsiäispupua sormella niin kovasti, että siihen tulee reikä.
Äiti harmistuu ensin - Mitäs nyt tehdään?
Ja poika hakee äidille kourallisen suklaisia virpomispalkkojaan - Riittäisivätkö nämä tilalle?
Äiti leppyi jo. -Ei sinun tarvitse. Käännetään se toisin päin.
Se on vain utelias lapsi.




Arki lapsen kanssa. Täynnä kokeilua, havainnointia, ihmettelyä, iloa, vastoinkäymisiä, pettymyksiä ja anteeksiantoa.





Ilona





Sain Lauralta haasteen. Ajatuksena on julkaista viitenä päivänä kuva omasta arjesta ja haastaa jokaisen kuvan kohdalla joku muu tekemään sama. Tämä on päivä numero 1.
En haasta ketään henkilökohtaisesti. Haasteen saa napata jos siltä tuntuu. Ota koppi!






torstai 17. huhtikuuta 2014

Ennen






Ruoka on prosessoitua, euro on kallis ja kesät ovat lyhyitä. Ennen oli kaikki paremmin. Oli!
Kunnes muistat pankkiautomaatit, kauppojen hedelmä-ja vihannesosastojen ympärivuotisen kattavan tarjonnan, tallentavan digiboksin, hengittävät ja tuulen sekä veden pitävät ulkoiluvaatteet ja autosi penkinlämmittimen.


Aika kultaa muistot.
Yhdestä asiasta olen kuitenkin varma; Ennen pääsiäismunissa oli parempia yllätyksiä.


Munarikasta pääsiäistä kaikesta huolimatta!










Ilona





tiistai 15. huhtikuuta 2014

Säästä





Nyt en puhu ilmasta. Vaan rahasta. Onko sinulla tapana laittaa rahaa säästöön? Miten?
Säästötilille? Sukanvarteen? Rahastoon? Asuntosäästötilille? Toimiiko säästäminen vai tuleeko säästöt käytettyä loppujenlopuksi johonkin muuhun kuin aluksi oli tarkoitus?


Minulla tulot eivät ole huimat, mutta eivät kyllä ole menotkaan. Minä en ole tarkka rahasta, olen vain pihi(hkö). Mies on supertarkka ja superpihi. Kun palkat ovat tulleet ja laskut on maksettu, siirtää hän heti kaiken ylimääräisen säästötilille. Toki hän ensin budjetoi kuukauden menot ja jättää käyttötilille rahaa elämiseen. Säästötili on meillä sellaista isompaa säästämistä varten.


Kuinka minä säästän?


Minulla on sukanvarsi nimeltä Kreikkakassa. Konkreettisesti se on Marimekon oranssinkeltainen kukkaro.
Vuodesta toiseen olen säästänyt rahaa Kreikan matkaa varten laittamalla kaiken pienen ja vähän isommankin ylimääräisen sivuun. Lahjarahat, kirpputorimyynnit ja käteinen raha lompakosta siirtyvät aina Kreikkakassaan.


Paras tyylini, jota mies tosin välillä kritisoi, on nostaa tililtä käteistä rahaa ja siirtää se sukanvarteen. Logiikkani on, ettei sitä kuukausimenoissa huomaa, jos tililtä häviää 50 euroa. Johonkin se kuitenkin menisi. Tällä tavalla raha on kuluvinaan, mutta hups se onkin Kreikkakassa, joka paisuu paisumistaan. Vuoden aikana rahaa kertyy usein noin tuhat euroa. Sillä syö jo aika monet salaatit paratiisissa.






P.S. Enää 49 yötä ja tää niin lähtee Pargaan !!






Ilona





sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Unihuone













Unihuoneessa on tullut hyvät unet. Melkein täydelliset. Tekisi melkein mieleni potkia mies toiseen huoneeseen nukkumaan. Omia ihana huone itselleen. Olla yöllä häiriintymättä kenestäkään muusta kuin itsestä. On nimittäin sellainen vauva talossa, että mies on taas nukkunut master bedroomissa. Hyväuninen vauva. Arvostan.





- Yöpöytä on aikanaan löytynyt Korson kirpputorilta viidellä eurolla. 
- Kukat yöpöydällä tekevät melkein onnellisemmaksi kuin kukat keittiönpöydällä
- Harmaat pellavaverhot Ikeasta. Verhojen takana Ikean kankaiset pimennysverhot
- Jalkalamppu peritty miehen isoäidiltä. Lampunvarjostimet vaihdettu uusiin
- Pinnasänky kierrätyslöytö kahdeksan vuoden takaa. Pinnasängyn lakanat ja Nalle-soittorasia kirpputorilöytöjä





P.S. Tää mama oli eilen vähän hippailemassa skumppapullo seuranaan ja tänään vietti kolmituntisen avanto-ja savusaunasession. Ei ole uni siis kaukana. 





Ilona