tiistai 8. lokakuuta 2013

Herkuttele tiistai


                         


Vanilja-vadelmapulla      (tällä ohjeella teet pellillisen pullaa)


Pullataikina:
- 2,5dl maitoa
- 25g tuoretta tai 1 pussi kuivahiivaa
- 1 kananmuna
- 1 dl sokeria
- 2tl suolaa
- 1-2rkl kardemummaa
- n.6-7dl vehnäjauhoja
- 80 grammaa voita

voiteluun kananmuna


Vaniljakastike:
- 3 pussia vanhan ajan vaniljakastiketta (jauheena..esim Blå band)
- 6-7 dl maitoa




  1. Jos käytät leivontaan tuoretta hiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, nesteen on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 astetta) ja kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta taikina lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista.
  2. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.
  3. Kauli taikina uunipellin kokoiseksi ja anna kohota lämpimässä paikassa. 
  4. Sillä aikaa kun pulla kohoaa, valmista vanilja"kastike". Sekoita vaniljakastikejauho maitoon ja anna vetäytyä jääkaapissa . Vaniljakastikkeen tulee olla sopivan jähmeää tahnaa, ei missään nimessä juoksevaa. Lisää siis maitoa vähitellen. Mikäli vaniljakastike on "levättyään" liian jähmeää, ohenna sitä hieman maidolla.
  5. Levitä vaniljakastike pullan päälle ja voitele pullan reunat ennen paistamista kananmunalla.
  6. Paista 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes pulla on kauniin kullanruskea.
  7. Painele jäiset marjat pullaan heti sen tultua uunista (kun vaniljapäällinen ei ole vielä ehtinyt jämähtää).
  8. Nauti.



Ilona

1 kommentti:

Kiitos!