lauantai 20. elokuuta 2016

No added sugar





Teen mielelläni ihmiskokeita itselläni (ja ehkä ihan ihan pikkuruisen myös muulla perheelläni). Miltä tuntuu kun tekee näin? Vai olisiko sittenkin parempi toisin? Miten ruoka vaikuttaa omaan oloon ja hyvinvointiin ja millaisilla valinnoilla on vaikutusta vireystilaan ja jaksamiseen?

Teini heittäytyi meille tultuaan seuraamaan jalanjälkiäni ja siirtyi kasvisruokailijaksi. Tämän jälkeen on koko perhe siirtynyt lihattomampaan ja entistä kasvispainotteisempaan ruokavalioon. Nyt kun kaikki syövät samoja pöperöitä, enkä joudu vääntämään jokaiselle omanlaistaan ruokaa, olen pystynyt keskittymään paremmin siihen mitä teen. Meillä onkin kesän ajan syöty vähähiilihydraattisemmin ja keskitytty hyvien rasvojen ja proteiinien saantiin entistä enemmän.

Elokuun koittaessa päätin siirtyä gluteenittomaan linjaan ja samalla koittaa,  kuinka kauan jaksaisin tsempata ja noudattaa lähes sokeritonta linjaa. 70-prosenttista suklaata en ole jättänyt, mutta muuten sokeriton linja on pitänyt (ainiin, kuohuviinistä en kyllä luovu). 

Ruokarajoitteisessa elämässäkin pitää toki olla nautintoja. Näin olenkin etsinyt ja kehitellyt korvikkeita höttösokerihiilarimätölle. Kuivatut tai tuoreet taatelit voideltuna sokeroimattomalla maapähkinävoilla ovat parasta pikaherkkuani (jotkut ovat verranneet jopa Snickers-patukkaan). 

Kun aikaa on ja vaivaa jaksaa nähdä aavistuksen enemmän (eli joka päivä), pyörittelen erilaisia palleroita - koukuttavia palleroita (nyt oon sitten varoittanut sua). 



Taatelipallerot n.35kpl
(gluteeniton, sokeriton, raaka, vegaani)

Massa
- 20 kpl kuivattuja taateleita
- 4 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 3 rkl tummaa tai raakakaakaota
- 1 dl pähkinöitä (itse käytän cashew ja saksanpähkinöitä)
- 1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita (myös tavalliset käy tietty)

Lisäksi voit käyttää
Kookoshiutaleita, seesaminsiemeniä,
kardemummaa, kanelia

Laita taatelit, kookosöljy, kaakao, pähkinät ja kaurahiutaleet blenderiin tai astiaan. Soseuta blenderillä tai sauvasekoittimella.

Pyörittele käsillä massasta pienehköitä palleroita. Laita leivinpaperin päälle seesaminsiemeniä, tummaa kaakaojauhetta tai kookoshiutaleita ja pyörittele pallerot valitsemassasi "kuorrutteessa". Laita jääkaappiin kovettumaan vähintään tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki:
Saat erilaisia versioita lisäämällä perusmassaan esim. 1tl kardemummaa ja 1tl kanelia tai korvaamalla puolet taateleista sokerittomalla maapähkinävoilla (n.2-3 rkl).



P.S. Seuraavaksi ajattelin tehdä viikonloppuversion palleroista ja kokeilla maustaa pallerot rommilla - slurps.




Ilona



10 kommenttia:

  1. Toi sokeriton on tosi jees! En pahemmin valkoista sokeria syö missään (myöskään piilosokerina), joskus harvoin teen poikkeuksia. Maapähkinävoi+taateli yhdistelmä on kyllä ihan huippu hyvä, mutta omana heikkoutena on tahini+taateli! Kannattaa kokeilla, syntisen hyvää jos pitää tahinista yhtään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Mulla onkin just avattu purkki tahinia (mun ensimmäinen ostama tahinipurkki, että ihan hyvä tahininsuositussattuma ja ajoitus sulta) jääkaapissa, kun tein itse falafeleja ja niistä jäi yli :)

      Poista
  2. Kiitos palluroiden ohjeesta! Menee kokeiluun. Taateli+maapähkinävoi+cashew-pähkinä on makuhermojen pyhä kolminaisuus :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä!

      Miten/mihin muotoon tuon pyhän kolminaisuuden väännät? ..siis olettaen, että yhdistät nuo maut keskenään :)

      Poista
    2. Taatelin päälle isohko nokare maapähkinävoita ja tökkään siihen cashew-pähkinän vielä kiinni :-)

      Poista
  3. tlk = tölkki
    tl = teelusikka
    ;)
    ...
    Mahdollisia reseptikorjauksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho. Sitä se teettää, kun jalkapallokentän laidalla rustailee ohjeita ja kirjoittaa postauksia.

      Kiitos!

      Poista
  4. Peukku sokerittomuudelle! Millähän itsekin pääsis suklaakoukusta irti?? Koen että muuten syödään melko terveellisesti, mutta ne herkut, ÄH! Maapähkinävoita pitää kyllä koittaa taateleiden kanssa, kuulostaa megaherkulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä yhtään osaa vastata, miten koukuista pääsee irti.

      Eiku oikeesti. Kyllä mä olen huomannut, että mitä terveellisemmin ja vähähiilihydraattisemmin ja pullamössöttömämmin syö, sitä vähemmän sitä höttöä tekee mieli.
      Auttoiko :D ?

      Poista

Kiitos!