tiistai 21. huhtikuuta 2015

Vuolukivitakan muutos ei-niin-vuolukivitakkamaiseksi





Seuraa vuolukivitakan muutosprojekti epävuolukivitakkamaiseksi, sarjassamme kestävän kehityksen remontointia pienellä budjetilla.


Ai siis mitä? No sitä, että omistaessasi vuolukivitakan, voit jättää ajatukset lekan ja muiden purkuvälineiden esille ottamisesta. Sen sijaan ota esille maalausvälineet. 


Kuinka harmillista onkaan, että vanhan talomme vanhat alkuperäiset tulisijat on aikanaan purettu. Eräiden tietojen mukaan talossamme on toiminut ennen vanhaan leipomo. Oletan, että tuon nykyisen tuvassa olevan takan paikalla on siis aikoinaan ollut valtaisa leivinuuni, jossa on leivottu leipää kylän väelle. Niin ja mitä kyseisellä paikalla oli ostaessamme talon? Tuo 80-ja 90-lukujen ilmentymä, harmaa, ankea, suuri kivikasa, also known as vuolukivitakka.


Taas kerran oli dynamiitti mielessä. Ennen purkutuomion antamista päätin kuitenkin antaa takalle mahdollisuuden. Tuntui hölmöltä, turhamaiselta ja epäekologiselta lähteä purkamaan toimivaa takkaa vain tehdäkseen tilalle uusi. Ja olisihan se kerrassaan uusavutonta, jos takkamuurarin tyttärelle menisi sormi suuhun takka-asioissa.





Takan vasemmalla puolella oli tiiliseinämä ja se yhdessä haitarioven kanssa muodosti kaapin, joka kätki sisälleen lämminvesivaraajan (eli tuon tummanvihreän pömpelin, jota ei jonkun neron päähänpistosta ole tuttuun tapaan piilotettu saunaan lauteiden alle, vaan tuvan nurkkaan). Hökötys luonnollisesti purettiin.


Takan takana oleva muuri oli valkoinen ja takan edustalla oleva laatoitus beige.


Sanoinko jo YÄK!!?


Okei. Vihdoin asiaan. Mitä tehdä rumalle vuolukivitakalle?
Purkaa, rapata, pinnoittaa laatoilla vai jopa maalata? Kuinka mikään aine kestäisi irtoamatta ja rapistumatta liukkaan vuolukiven pinnasta? Entä mitä tapahtuisi vuolukiven pinnan kuumetessa ja lämmön mahdollisesti laajentaessa kiveä?


Hetkisen asiaa pohdittuani ja googlea selattuani päätin tehdä jotain rohkeaa, jota moni muukin oli pohtinut tekevänsä, mutta jättänyt tekemättä. Päätin yrittää maalata vuolukivitakan.


Hieman lisää googlea ja löysin vuolukivitakalle tarkoitetun pinnoitteen, jolla takan saisi valkoiseksi. Hienoa - valmis tuote kehitetty minun tarpeeseeni! Ja hieman lisää googlea. Että mitä? Vuolukivitakan pinnoitussetti kustantaisi 400 euroa!? Kiitos, mutta ei kiitos. Tuolla hinnalla opettelisin vaikka itse muuraamaan takan itselleni.


Ei tuo tuosta kyllä rumemmaksi voi muuttua. Hieman takkamuurari-isän konsultointia ja lopullinen päätös. Syteen tai saveen. Maalaisin takan silikaattimaalilla. Se on kiviainespinnoille soveltuva hyvin lämpöä kestävä kuivuttuaan hieman elastinen maali. 


Niinpä:

1. Irrotin takkaluukun.

2. Hioin vuolukiven pinnan kevyesti, jotta saataisiin maalille aikaan parempi tartuntapinta. Hiomalla takan pinnan lähti vuolukivelle tyypillinen hieman öljyinen ja liukas pinta pois.

3. Maalasin takan yhteensä kolmeen otteeseen. Maalausten välillä annoin takan kuivua aina yhden vuorokauden. Maalaamiseen käytin pensseliä ja telaa. Takan saumakohdat maalasin pensselillä ja muun pinnan maalasin ja tasoitin pienellä 10 cm leveällä mohair-telalla, joka oli juuri sopivan ketterä ja siro työväline takan maalaukseen. 

4. Annoin takan kuivua, kiinnitin luukun ja valmis.


Käyttämäni maali on Weberin silikaattimaalia, jota voidaan sävyttää serpo-värikartan sävyillä (värikartassa 36 eri sävyä). Maali kestää muistaakseni 120 asteen lämpötilan.


Maali on pysynyt takan pinnassa moitteettomasti. Se ei ole lohkeillut, rapissut, kulunut, eikä kupruillut takkaa lämmittäessä.


Ainiin ja paljonko maksoi? Tasan nolla euroa. Käytinpä nimittäin isän silikaattimaalin maalipurkin pohjia. 





Takan viereen lämminvesivaraajaa peittämään suunnittelin komeron, jonka isä rakensi valitsemastani helmipaneelista. Komero tehtiin kattoon saakka ja näin lämminvesivaraajan päälle saatiin mahdutettua hylly sekä yksi tanko henkareille. Verhon taakse onkin kätketty silitysrauta, miehen bodausvälineet, eli käsipainot, koiranruokasäkki, muutama paketillinen wc-paperia sekä koko perheemme kaikki kausivaatteet.


Takan takana olevan muurin maalasin vaaleanharmaaksi, jotta valkoinen takka pääsisi paremmin oikeuksiinsa.




P.S. Onhan se vähän matala, edelleen vähän ruma, siinä on ruma luukku, se on väärässä paikassa eikä se ole leivinuuni. Mutta olkoon.





Ilona





71 kommenttia:

  1. Huikea muutos! Siskoni juuri mietti, mitä tehdä vastaavalle takalle. Pitää vinkata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun olen kertonut tuosta maalausprojektista, on joku kommentoinut jopa jättäneensä vuolukivitakan takia potentiaalisen taloehdokkaan ostamatta :) ..että kyllä meillä 80-luvulla syntyneillä voikin olla kovaan pinttynyt inho nuita kohtaan :D

      Poista
  2. Rohkea sinä! On se nyt sata kertaa parempi kuin se vuolukivipinta!

    VastaaPoista
  3. Mahtava muutos :) mikä on tuon takana olevan harmaan värisävy? Näyttää tosi hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Tuo takana oleva harmaan sävy on luottoharmaani..kaikki harmaa maalattu aines, joka nykyisessä tai edellisessa kodissamme näkyy, on tuota samaa harmaata :D
      (Toisin sanoen oon niin Pertsa, kun olla ja voi. Pertsa=perus).

      Niin ja se on Tikkurilan Pro Grey värikartan sävy TVT1944

      Sattuneesta syystä muistan värikoodin ulkoa ;)

      Poista
  4. Hyvä Sinä ! Et tehnyt turhaa työtä sillä "möykystä" ja ympäristöstä tuli niin kaunis ja viihtyisä ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Viihtyisästä en tiedä, mutta ainakin siedettävä :)
      Sikäli onnistuimme tuossa komeron kanssa, että mielestäni se näyttää olleen siinä aina.

      Poista
  5. Kyllä meitä löytyy 70-luvullakin syntyneitä,jotka eivät huolisi vuolukivitakkaa kotiinsa edes ilmaiseksi:) Ja toinen rumilus on mun mielestä ilmalämpöpumpun sisäyksikkö...
    Mutta asiaan; mahtava muutos! Kyllä kannatti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei. Jos oikein tarkasti katsoit ensimmäistä kuvaa, niin se toinen rumilus löytyy tosta samoilta hoodeilta takan kanssa. YÄÄK!

      Poista
  6. Wau, ihan mahtava muutos!
    Meiltäkin kyseinen kammotus löytyy, uskaltaisikohan itsekin kokeilla. :)
    Takka näyttää mun mielestä oikein kauniilta valkoisena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä elämä muuttui huomattavasti siedettävämmäksi samalla, kun takka muuttui valkoiseksi. Suosittelen siis :D

      Poista
  7. Tosi hyvä lopputulos. Saisit tulla meillekin konsultoimaan, että mitä kivaa keksittäis meidän tuulikaappiin. Niin ja se olisi myös pienen budjetin kohde.

    T. Okm

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienen budjetin kohteet on mun erikoisalaa. Tulen heti, kun kutsu käy. Vai oliko tää jo?

      Poista
  8. Vitsit miten ihana! En oikein ole vuolukivitakkojen ystävä, kun ovat mun mielestä jotenkin aina niin synkän ja raskaan näköisiä, mutta nyt olen valmis pyörtämään tän mielipiteen, koska nyt näen, että siitä voi loihtia myös noin raikkaan. Ihan superi! (tulikohan nyt tarpeeksi noita huutomerkkejä :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Synkkä ja raskas on oikeita adjektiiveja kuvailemaan vuolukivitakkaa. Jotenkin se epämääräinen kiviaines yhdistettynä yleensä aika mauttomiin mustiin ja raskaisiin takkaluukkuihin, niin avot.

      Poista
  9. Tietkö musta se ei ole nykyään "vielä vähän ruma". Musta se on kaunis.
    Oot tehnyt tosi hyvää työtä <3

    Oriveden osto ja myynti on kyllä melkoinen löytötavaratalo :) Me käytiin siellä viime kesäkuun alussa. Ostin laatikollisen tavaraa kuudella eurolla. Mukana oli mm kahvikupit kummipojan leikkimökkiin, pari valaisimen kehikkoa ja retrokannu (jollaisesta ihan samasta pyydettiin viime viikonlopu Retro & Vintagemessuilla 15€).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Oriveden osto-ja myynti ♥ vähän erilainen löytökeidas, kun pääkaupunkiseudun ylihinnoitellut muka-kierrätyskeskukset (mä oon alkanut epäillä, että halutaanko täällä päin edes ylipäätänsä saada tavara vaihtamaan omistajaa...sen verran on hinnat korkealla)

      Poista
  10. No jo on hieno muutos! Ihan koko tila, mutta aivan erityisesti tuo takka, jonkalaisiin mulla on ihan sama suhtautuminen kuin sulla. Meidän edellisessä asunnossa oli moinen ja inhosin sitä koko nuo kaksi vuotta. Mä törmäsin vain tuohon 400euron pinnoitteeseen, ja toiseen joka olisi ollut yli tonnin. Ja kolmanteen josta pyydettiin tarjous, johon vastattiin toissa viikolla!! Kyllä, kaksi vuotta asunnosta muuttomme jälkeen, kolme vuotta tarjouspyynnöstä. Voi kun olisin tästä tiennyt, niin olisi elo olohuoneessa ollut paljon kauniimpaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ihan älyttömiä hintoja! Ja naurut tolle tarjouksen tekijälle :D
      Kuten sanottu, muutosyritys kannattaa, jos tapauksessa ei ole mitään hävittävää.

      Poista
  11. No jo on hieno muutos! Ihan koko tila, mutta aivan erityisesti tuo takka, jonkalaisiin mulla on ihan sama suhtautuminen kuin sulla. Meidän edellisessä asunnossa oli moinen ja inhosin sitä koko nuo kaksi vuotta. Mä törmäsin vain tuohon 400euron pinnoitteeseen, ja toiseen joka olisi ollut yli tonnin. Ja kolmanteen josta pyydettiin tarjous, johon vastattiin toissa viikolla!! Kyllä, kaksi vuotta asunnosta muuttomme jälkeen, kolme vuotta tarjouspyynnöstä. Voi kun olisin tästä tiennyt, niin olisi elo olohuoneessa ollut paljon kauniimpaa.

    VastaaPoista
  12. Meillä on samanlainen takka, vähän korkeampi mutta rumemmalla luukulla. Ja mä RAKASTAN sitä... Me hiottiin se pari vuotta sitten ennen muuttoa hiomakoneella ja siitä paljastui likakerroksen alta ihana harmaa kivipinta... En oo ees tajunnu, että joidenkin mielestä harmaat kivitakat olis rumia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ihan yllätyin, kun nyt täältä luin, että vuolukivitakat ovat rumia! Anoppilassa on juuri samansävyinen uuni, ja olen pitänyt sitä kauniina, vaikka olenkin syntynyt 80-luvulla.
      Nyt en oikein tiedä, mitä ajatella. Onhan tuo aika iso harmaaksi möhkäleeksi, mutta eikös betoniakin joskus käytetä tehosteena ihan onnistuneesti? Ehkä epäinhoni johtuu siitä, että meillä ei koskaan ole ollut mitään vuolukivistä. Luettuani kaikki nämä kommentit vuosien inhosta en tiedä, uskallanko koskaan hankkiakaan - mitä jos minäkin alan vielä inhota sitä!

      Ihailen kympillä kokeilunhaluasi ja rohkeuttasi näissä remppa-asioissa, etenkin maalauspuolella. Minusta ajatus laminaatin tai takan maalaamisesta tuntuu aivan mahdottomalta. Heti tulee sellaisia ajatuksia, että ei se kestä, maali ei levity, menee työ hukkaan, varmaan johtuen siitä, ettei tällaisia ratkaisuja näe usein. Kiitos, kun esittelet aikaansaannoksiasi, niin jänishousutkin uskaltavat tarttua pensseliin!

      Poista
    2. Ja mä ihailen teitä. Että on niin järkeviä lukijoita, jotka osaavat ja uskaltavat rohkeasti olla eri mieltä. Ja sen jälkeen, kun minä hieman kärkkäästi ja rumasti kirjoitan pitämästänne asiasta, niin te kirjoitatte kauniisti ja kohteliaasti ♥

      Ja siis tylsäähän olisikin, jos kaikilla ihmisillä olisi samanlainen maku asioiden suhteen..

      Harmaat takat ja betonipinnat on mun mielestä kyllä tyylikkäitäkin, kun muotokieli on vähäeleinen ja nykyaikainen. Meillä on esim takkanäyttelytilassa yksi ihan mun lempitakka, niin juurikin harmaa täällä ->
      http://keskenon.blogspot.fi/2014/04/takkahuone.html

      Poista
  13. Kyllä sie olet Taitava :)
    -Satu-

    VastaaPoista
  14. Vitsi miten hieno lopputulos! Hyvä sinä! Mulla olis edessä mökillä takan rappaus, jonka ryhtymiseen on aikamoinen kynnys. Tää rohkaisee, kiitos siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuulostaa mielenkiintoiselta! Minkälainen takka? Onko jo valmiiksi rapattu ja uusit rappauksen vai mitä?

      Poista
    2. Takka on semmonen puna-ruskea synkkä tiilirumilus. Ajattelin tasata tiilet piiloon kokonaan.

      Poista
  15. U S K O M A T O N T A!!! Ihan mahtavaa, oon ihan fiiliksissä tästä. Siis vuolukivitakan voi saada siedettävän näköiseksi!! Huh. Etsimme asuntoa ja monessa on tämä harmaa takka, ja se on jotenkin heti turn of, jos takka on keskeisellä paikalla. Mutta, hei nyt mä tiedän että sen voi saada oikeasti kivan näköiseksi!! Todella onnistunut muodonmuutos tässä huoneessa, taitavasti tehty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia! Siis tuota mä oon niin kuullut monelta muultakin. Että vuolukivitakka karkoittanut taloja ostaessa.
      Itse asiassa aika monenlaisista takoista saa pienellä muutoksella nykyaikaisia.
      Toinen luotaantyöntävä takkahässäkkä on nimittäin mun mielestä sellainen punatiilinen takkahuoneiden ysäritakka. Isä saa jonkun verran juuri takkojen stailaushommia, joissa nykyaikaistetaan kaikenlaisia takkahässäköitä. Pienellä rahalla ja vaivalla saa aikaan ihan huikeita muutoksia! Ei kannata siis säikähtää liikaa alkunäkemällä.

      Poista
  16. Ettäs taas teit hienon, remppaguruni! :) Sinä se uskallat ja onnistut.

    VastaaPoista
  17. Ristus että hyvä idea! Mää oon potenut meidän tuvan vuolukivileivaria, tuota isoa harmaata mörköä. Pinnoitetta suositeltiin yhdellä FB-palstalla, mutta ihan jäätävä hinta! Varsinkin kun meidän kompleksi on sellaisen pienen rivitalon kokoinen, voisi mennä 400 € x ääretön. Minä aion huomenna mennä näillä ohjeilla rautakauppaan, ihan suorilta. K I I T O S !
    t. Juulia
    Ps. Olen myös 80-luvulla syntynyt. On ne rumia.

    VastaaPoista
  18. Nuohooja sanoi minulle, että vuolukivitakan purkamiseen ei tarvita lekaa. Saumauslaastia on ainoastaan pintakivien saumoissa. Muut kivet lähtevät nostelemalla ne paikoiltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isäni on tosiaan takkamuurari ja saa kyllä jossain vaiheessa rakentaa meille takkaleivinuunin.. tai jotain. Silloin tän voi kaiketi myydä, jos purku onnistuu mutkitta

      Poista
  19. Onko hyvin pysynyt maali pinnassa? Kesällähän sitä ei varmaan niin paljoa tule lämmitettyä =) mutta monta kertaa ehdit talven aikana lämmittämään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella vähällä lämmityksellä kyllä ollut..talvi leuto ja kesällä ei tosiaan tarvetta. Juuri kysyi poika, miksi takassa on serpentiiniä. Minä -no kun heitin ne vappuna sinne, että ovat sytykkeinä.

      Mutta maalipinta on kyllä täll käytöllä, lämmityksellä, pölyjen pyyhkimisellä ja sillä, kun poika kiipeilee harva se päivä takan päälle, niin pysynyt moitteettomassa kunnossa. Pitää talvemmalla palata asiaan!

      Poista
  20. Hei!
    Löysin blogiin keittiöremonttiaiheisten guuglailujeni kautta ja jäin selailemaan keittiökaappi-ihmeestäsi lukemisen jälkeen uudempia kirjoituksia - taidan jäädä samantien vakilukijaksi.
    Kysymys: onko tuo uunin edustan maalipinta pysynyt kunnossa? Pohdiskelen keittiöni laattalattian kohtaloa ja jokin tuon tyyppinen voisi toimia, jos vain pysyy kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit :)

      Maalasin aluksi vain kerran tuon laattakohdan ja peittyi hyvin vaikka kontrasti värien suhteen noin suuri... jotain röpelöä (pieniä hiekan muruja) oli kuitenkin laattojen pinnalle jäänyt ennen maalausta ja ajan saatossa nuo röpelökohdat kun ottivat osumaa imuroidessa, niin samalla kun lähti lattia tasaseksi lähti myös noista kohdista pienet pilkut maalia.
      Olihan taas selkeästi selitetty.
      Maalaain myöhemmin toisen kerran päälle ja nyt on hyvä.

      Lattialaattojen maalaukseen rautakaupasta neuvovat yhdistelmää Otex-tartuntapohja ja sen päälle Betolux-maali. Pitäisi kuulemma pysyä. Itse olen pohtinyt kylpyhuoneen maalaamista kyseisellä yhdistelmällä.

      Poista
    2. Hei vielä ja kiitos vastauksesta! En ole edennyt minnekään keittiön lattian kanssa, mutta kylppärin laattalattian maalausurakka on nyt suunniteltu pääsiäiselle. Forumin K-raudassa oli viikonloppuna v33-kaakelimaalien konsultti, jonka mukaan noi käy myös kosteisiin tiloihin (kävin toki tänään myös toisessa K-raudassa, jossa myyjä ei uskonut että maali voisi käydä suihkuun lain.. :D). Muutamassa blogissa oli jo kokeiltu, mutta pitkän ajan kestosta ei taida olla kellään tietoa. Noissa on tosi rajattu värivalikoima, mutta vinkiksi, jos vielä on kylppärin lattia maalia vailla!

      Poista
  21. Moi. Miltä takka näyttää nykyään vuoden jälkeen? Onko maali kestänyt lämmitystä hyvin? Maalaus kiinnostaa itseänikin. Tulikivi tarjoaa omaa pinnoitettaan hintaan 315€. Tämä voisi olla hyvä kilpailija sillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Takka on kestänyt todella kovaa lämmitystä hyvin. Maali ei ole rapissut, kupruillut, hilseillyt eikä haalistunut.

      Vahvat suositukseni tälle siis!

      (Ja täytyy sanoa, että tuo Tulikiven pinnoitteen hinta on jotain..huh huh!!)

      Poista
  22. Hieno lopputulos! Onko teillä miten lähellä takkaa tuo muuri eli miten sait maalattua muurin takan takaa? Meillä suurin ongelma on 80-luvun "kelta-punainen" tiilimuuri joka pitäis saada pinnoitettua, mutta takka on niin lähellä muuria että mietin kuinka mahtaa onnistua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin lähellä, etten edes maalannut muurin takaa kuin muutamat sentit laidoilta.
      Eihän se minnekään sieltä takaa se muurin sävy näy.

      ..mutta jos väli sen verran iso (joku yli 5cm), että muurin tausta näkyy, niin koittaisin maalata ns. patteritelalla. Eli vanhojen lämpöpatterien taustojen maalaukseen tarkoitetulla pienehköllä ja ohuella telalla, jolla pääsee vaikka 3 cm syvyisiin/leveisiin koloihin.

      Poista
  23. tosi hieno!! Mitenhän tuo toimisi leivinuuni/takka-yhdistelmässä, jota lämmitetään lähtökohtaisesti korkeampaan lämpötilaan?
    Olen luullut että noille ei voi tehdä mitään x)
    Millä hioit ja miten paljon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isäni on takkamuurari (vink vink
      http://funkkistakka.fi/ )
      ja hän kyllä käyttää juuri tuota samaista maalia takkoihin ja leivinuuneihin. Siis rapattuihin pintoihin. Maali kestää siis kuumuutta,joka takan pintaan tulee.

      Onko teidän takassa jokin kivi tai laattapinta vai millainen takka kyseessä? Laatoitetulle takalle tai pinnalle en kyllä uskataisi maalia laittaa..ei varmasti pysyisi ihan materiaalinsa puolesta tuo maali niin liukkaassa pinnassa.

      Hioin pintaa ihan pyöröhiomakoneella todella pikaisesti niin, että kävin vain pinnan läpi ja näin vähän tarttumapintaa..

      Poista
    2. nimenomaan vuolukivi (tummempi vain) on materiaali, ei laatta =) Ja nimenomaan kyseinen materiaali on yök :D
      Täytyypä harkita tätä, kiitos :)

      Poista
  24. Olet kyllä upean muutoksen saanut aikaan!! Tosi kaunis valkoinen takka vuolukiven sijaan! :-) Olen vähän epätietoinen että mikä tuo Weberin silikaattimaali on. Googlettamalla löytyy tämmöinen: weber.vetonit Silikaattimaali T001 20 kg. Pienempiä määriä en löytänyt. Mahtaako olla sama kuin mitä itse käytit?

    Kyllä niin itseäkin pistää silmään tuo meidän vuolukivikauhistus....!

    -piamaria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi anteeksi, unohdin aivan vastata!

      Juu tuo mainitsemasi se juuri on. Hmm.. onkohan niin, ettei sitä myydä muka pienemmissä erissä..
      (Itse sain sitä miutaman desin isältäni, joka on takkamuurari ja joka käyttää tuota muihinkin takkoihin..)

      Voisithan tuonne weberille soittaa ja kysyä, löytyykö jotain litran purkkia tms. Maalia menee nimittäin älytyömän vähän, kun tuo pinta ei ime ollenkaan mitään.

      Tulikivi-nimisellä vuolukivitakkafirmalla taisi olla joku maalaussetti, jolla saa vuolukivitakan muutoksen aikaiseksi, mutta maksoi muistaakseni 400 euroa!!! (Ihan käsittämätön hinta maalille ja muutamalle telalle!)

      Poista
  25. Hei, onko takka pysynyt valkoisena? Voiko sitä pyyhkiä/puhdistaa=?. Maalasimme omamme juuri ja se näyttää siltä ettei pysy kauaa valkoisena meidän huushollissa...Ja pinta on niin "huokoinen" ettei oikein uskalla pyyhkiä, vai uskaltaako?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysittekö tuota kyseistä maalia vai maalasitteko jollain muulla?
      Maalasitteko takan kahteen vai kolmeen kertaan?

      Ihan samalla tavalla, kuin esim.rapatut valkoiset takat, niin kyllähän tuokin takka ottaa itseensä nokea yms.

      Minä huoltomaalasin (takka oli nokeentunut erityisesti luukun ympäriltä) takan uudestaan noin vuoden päästä ensimmäisestä maalauskerrasta. Tuo huoltomaalaus oli kyllä helppo homma, kun en mitään suojauksia edes tehnyt, telailin vaan valkoista pintaan ja homma oli 15minuutissa hoidettu.

      Meillä takka on maalattu siis aluksi kolmeen kertaan ja nyt neljänen kerran. On siinä sen verran maalikerroksia, että kestää vähän pyyhkimistä, mutta enpä ole tuosta stressaillut sen pahemmin. Elämän jälkiä.. ja ne jäljet voi sitten tosiaan peittää vaikka kerran vuodessa maalaamalla.

      Auttoikohan vastaukseni yhtään :/

      Poista
  26. Hei,

    Päivityskysymyksenä, miten tuo takan maalaus on kestänyt? Onko takka kovassa käytössä (päivittäin/viikottain/tms)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalaus on kestänyt hyvin. Ei ole lohkeillut eikä halkeillut. Talvella lämmitettiin päivittäin ja takan pinta sai kyllä kovaa lämpöä.. nyt kesällä ei olla lämmitetty.

      Valkoinen kun on tuo väri, niin toki on herkkä ottamaan likaa pintaansa (ihan samalla tavalla kuin valkoinen rapattu takka) ja sen takia olenkin kerran jo maalannut takan uudestaan .. näin sai noet kyytiä ja takka on taas hohtavan valkoinen.

      Poista
  27. Moi ja kiitos vinkistä! Joo tosiaan tulikivi tarjoaa 315e pienen purkin maalia ja välineet!
    Osatkohan sanoa tai kenties isäsi, että voiko tätä kyseistä silikaattimaalia sävyttää jollakin värillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pystyy sävyttämään! En muista montako eri sävyä valittavissa, mutta heittäisin, että värikartassa oli valittavana 20-30 sävyä..

      Meidän vuolukivitakka purettiin juuri tänään ja lähtee uudelle omistajalle :)

      Meille muurataan vihdoin uusi,mutta vanhan tyylinen takka, jonka olen suunnitellut uutuutena isäni takkamallistoon. En malta odottaa!

      Poista
  28. Vinkkinä muille maalausta suunnitteleville: Tikkurilalta on tullut uusi Muuri silikaattimaali takoille. Me päädyttiin maalaamaan sillä, ettei tarvinnut ostaa 20 kg Weberin purkkia. Muuri maalia saa siis 0,9l ja 2,7l purkissa. Kokemusta ei ole vielä kuukautta ja ehkä kymmentä lämmitys kertaa pidempää, mutta toistaiseksi olen enemmän kuin tyytyväinen! Kolme kertaa maalasin, jotta mistään ei enää tumma kivi kuultanut läpi. Tärkeintä oli huolellinen pesu ennen maalausta eli noki ja rasvat pois pinnalta. Ensimmäisen kerroksen jälkeen nuo likaiset kohdat yrittivät pintaan, mutta parin lisäkerroksen jälkeen peittyi.

    Kiitoksia tästä maalaus vinkistä, muuten ei olisi rohkeus riittänyt kokeilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos kun jaksoit käydä kommentoimassa!
      Mä huomasin saman tuotteen ja ajattelin, että pitää vinkata myös, jos joku on maalausaikeissa!

      Tuliko takasta ulkonäöllisesti mieleinen :) ?

      Poista
  29. Hieno uudistus! Kuinka näin vuosien jälkeen maalit ovat kestäneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa takka purettiin ja myytiin.. enkä enää asukaan kyseisessä talossa :D

      Poista
  30. Upea muutos! Näyttää kyllä paljon paremmalta. Kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos oli apua.
      Kuvat ovat aika kökköjä, mutta idea välittyy!

      Poista

Kiitos!