sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Mutterin tarina

Lopetin shampoiden, hoitoaineiden, kasvojenpesuaineiden ja muiden muovipulloissa olevien pesuaineiden käytön viime vuonna. Olin valmistautumassa Kambodza-Thaimaa-reppureissulle ja päätin säästää tilaa rinkasta pakkaamalla useiden purnukoiden sijaan reppuun mukaan vain palasaippuan. Oliiviöljypalasaippuoita olin toki kantanut Kreikasta kotiin aikaisemminkin joka ikisenä vuonna, kun olin siellä reissannut, mutta olin käyttänyt niiden ohella nestemäisiä pesuaineita hiusten ja kasvojen pesuun.


Mitä ikinä keksinkään (usein ruokavalioihin, arjen käytännöntoteutuksiin ja valintoihin liittyviä asioita), yritän tietysti aivopestä  hellävaraisesti myydä ideoitani myös miehelleni ja saada hänet vakuuttuneeksi uusimmista aivoituksistani. Niin kävi myös palasaippuan kanssa.


Mutta miettikää nyt kuinka kätevää! Yksi palanen, esteettisesti miellyttävä, ei pakkausjätettä, ei muovia, käy kaikille ja kaikkeen, ei kuormita luontoa, vie vähän tilaa, maksaa kaksi euroa ja kestää kuukausia.


Mies lähti taas kerran kelkkaani ja aloitti palasaippuan käytön. Vaikka yritin väittää, että palasaippua on superkätevä all-in-one- tuote, alkoi mies kuitenkin pikkuhiljaa kaivata nestemäisiä saippuoita. Olivat hänen mielestään (muka) kätevämpiä.


Niinpä kerran käydessämme Tarjoustalon perillisessä, älkää kysykö mitä siellä teimme, enkä aio sanoa sen kaupan nimeä (koska Stockmann on Stockmann ja miksi halpahallin pitää vääntää oma nimensä Suomen vanhimman ja varmasti myös arvostetuimman tavaratalon nimestä? Ois pysynyt vaan Tarjoustalona). No joka tapauksessa kävelimme tuon T-alkuisen halpahallin läpi ja kassalle päästyämme mies esitteli minulle ylpeänä löytämänsä mies-suihkusaippuan. Inhosin sitä heti. Sillä hetkellä päätin kuitenkin olla hiljaa. Tiedätkö, antaa miehen tehdä valintansa. Nielaisin siis sanani ja laitoin kassahihnalle tuon euron maksavan litran vetoisen harmaan suihkusaippuapullon, joka toi mieleeni autokorjaamon. Koneöljypullon. Mutterin. Mitä näitä nyt on.


Kotona asettelin Mutterin suihkunurkkauksessa olevaan telineeseen ja inhosin sitä. Tuona hetkenä saatoin ryöpsähtää suustani jotain miehelle jotain päätit sitten ostaa valtavan, harmaan, ruman, varmasti iholle ja ympäristölle haitallisen mutterilta näyttävän suihkusaippuan, jota käytät vain sinä ja joka kestää varmaan puol vuotta- tyyppisen vuodatuksen. Mies hymyili vastaukseksi ja oli edelleen ylpeä mies-suihkusaippuastaan.


Joidenkin mies-suihkusaippuan käyttökertojen jälkeen mies alkoi valittelemaan sitä, kuinka vaikeaa Mutterin käyttäminen oli. Valtavaa suihkusaippuapulloa oli vaikea pitää kädessä ja puristaa ja saippuan annostelu oli hankalaa. Ei mies sitä myöntänyt, mutta taisi hänkin alkaa vihaamaan Mutteria. Pyysin annostella aina paljon saippuaa. Kuluisi nopeammin.


Onneksi koiramme kahlasi eräänä päivänä mutaturveojassa ja koiran valkoinen turkki muuttui mustaksi. Pesin koiran kolmeen kertaan peräkkäin valtavalla määrällä mies-suihkusaippuaa. Koirasta tuli taas valkoinen ja Mutteri tyhjeni.


Nykyään mies ei osallistu saippuoiden valintaan, mutta toivoo, että suihkunurkkauksesta löytyisi nestesaippuoita. Minä käytän edelleen itseni ja hiusteni pesuun ainoastaan oliiviöljysaippuaa ja aina kaupan saippuaosastolla valitessani muulle perheelle shampoopulloja toivon hiljaa, että muutkin vielä joskus taipuisivat palasaippuaelämään. Mutta en pakota.The End

Ilona
15 kommenttia:

 1. Tilanteeseen sopien. Jos ennen T-halpahallia oli Tarjoustalo niin sitä ennen se oli Vapaa Valinta. Riemu raikaamaan ja Vapaus Valita!

  Ps. En ymmärrä miksei saippuapulloista saada edes kauniita. Käsitiskiainepullo aiheuttaa rutosti päänvaivaa tälle palasaippuoitsijalle.

  -Pappadiippa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonksmä joku juniori, kun en muista Vapaa Valintaa?

   Meillä on käsitiskiaine ikeasta ostetussa posliinisessa pumppupullossa (joka on tarkoitettu nestekäsisaippualle). Toimii ja on nätti - eli toimii!

   Poista
 2. Dermosililta ainakin saa täytepusseja suihkusaipouoihin... niitä joskus oon ostanu, tosin meilläkin hiljalleen siirrytty enemmän ja enemmän käyttämään Madaran palasaippuoita. Kunhan nykyinen täytekanisteri käsienpesunestesaippuaa on käytetty loppuun, tulee vessaan pelkät palasaippuat kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsisaippuassa meillä käytetään muuten nestemäistä.. sen verran käsien pesijöitä,että palasaippua ei varmaan ehtisi koskaan kuivua ja lilluisi koko ajan märkänä ja vähän limaisena telineessään.
   Tai emmä tiedä toimisko se..kommentoikaa joku jos toimii.

   Juu noi täyttöpussit on kyllä hyviä!

   Poista
 3. :D meillä käydään usein keskustelua siitä, etten voi sekottaa koko perhettä mun "villityksiin". Ärsyttävää. Ei ne kyllä lopulta edes huomaa, kun muutoksen tekee ohimennen, pikkuhiljaa, mitään sanomatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - ärsyttävää :D
   Mä olen ajanut niin monta muutosta ja uudistusta läpi, että odotan vaan, mitä mies keksii vuorostaan.
   Eiku keksihän se jo;
   Luetaan juuri Ruokavallankumousta ja ehdotti jos jätettäis kaikki sokeri koko loppuelämäksi :D :D :D

   Poista
 4. Hei :)

  Täytyy kirjoittaa vaikkei miulla nyt juuri tähän aiheeseen sanottavaa taida ollakaan.. paitsi haluaisin itsekin pärjätä vain yhdellä saippuapalalla, mutta kokeilin sitä joskus kyllästyen hiusten tahmaisuuteen. Kai siitä olisi kärsivällisyydellä selvinnyt, mutta en ole kovin kärsivällinen ihminen.

  En muista mitä kautta blogiisi päädyin, mutta jäin heti koukkuun! Olen nyt lukenut koko blogisi läpi uusista vanhempaan päin muutamassa päivässä :D. Sinulla on paljon samankaltaisia ajatuksia ja tapasi kirjoittaa on huippu! Rakastan itsekin vanhoja taloja ja huonekaluja. Ärsyynnyn tavaran paljoudesta, mutta silti meillä kaapit pursuaa... No tämä on ollut työn alla jo pidemmän aikaa, hiljaa hyvä tulee. Olemme myös sijaisperhe ja ajatuksena on ollut käydä myös lyhytaikaisen perhehoidon kurssi.

  Kiitos mahtavasta blogista! Jään ehdottomasti lukijaksi!

  Terv. Emppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei.. ehkä kokeilit vääränlaista saippuaa?
   Mulla oli kanssa sellainen mielikuva, että palaaippuan siirtyessä joutuisi aluksi totuttelemaan ja kärvistelemään jotenkin likaisten ja tahmaisten hiusten kanssa. Mutta eipä käynyt oliivisaippuan kanssa. Hiukset muuttui vaan pehmeämmiksi ja on superpuhtaat. Suosittelen!

   Oho. Oletpa ollut ahkera lukija. Nousiko jotain juttuja mieleen, josta voisin kirjoittaa tai tahtoisit lukea lisää?
   Ehdotuksia otetaan aina vastaan :)

   Aika monella taitaa nykymaailmassa ja yltäkylläisyydessä, jossa elämme, tulla tavaraähky ja tarve muutokselle. Onneksi muutos on aika helppoa :)
   (Ja jos ei itse meinaa onnistua, niin aina voi kutsua mut kylään. Olin just kaverilla pitkästä aikaa kylässä ja mikä oli lopputulos? Peräkärryllinen tavaraa lähti roskiin ja kiertoon pelkästään heidän pihaltaan :D ).

   Onko teidän kunnassa lyhytaikaiselle perhehoidolle oma kurssi?
   Täällä pääkaupunkiseudulla käydään ainakin vain se sama Pride-valmennus olipa sitten ryhtymässä pitkäaikais-tai lyhytaikaisperheeksi.

   Kiva, kun kommentoit!

   Poista
  2. Voi olla ettei kyseinen palasaippua sopinut hiuksilleni :/ voisinkin tilata tuon oliivisaippuan!

   Miun mielestä siun blogissa on kivasti vaihtelevia aiheita. "Meidän päivä" - tyyliset kirjoitukset on aina mielenkiintoisia ja kotikuvia katselee ilolla aina!

   Hah, voisitkin tulla tyhjentämään meidän komeroita ja varastoja ja ehkä samalla opettaa miehelle vähän järjestelmällisyyttä :D tosin helpompi niitä tavaroita olisi järjestyksessä pitää, jos ei niitä olisi niin paljon..

   Täällä järjestetään priden lisäksi lyhytaikaiseksi haluaville omaa kurssia, mutta käsittääkseni perus pride on oltava käytynä ennen sitä.

   Poista
 5. Vaikka moni teikäläisen yksinkertaistamisvalinta vaikuttaa minusta haastavalta ja hyllyt tursuilevat vielä aivan liikaa tavaraa, tässä me loistetaan! :D Mies käyttää palasaippuaa päästä varpaisiin, samanlaisella palasaippualla pestään kädet. Vaikka juu, kyllähän se usein lillii märkänä astiassaan. Mutta väliäkös tuolla.

  Itse en käytä yleensä pesuuni muuta kuin vettä, hiuksia myöten. Siihen kun tottuu, ei muuta oikein enää osaakaan. Ulkomailla kovemman veden maissa (joissa pelkällä vedellä peseminen jättää hiukset todella tahmaisiksi), käytän palasampoota, jonka yhdeltä reissulta ostin, riittävän monta tahmatukkamatkaa koettuani. Se kestää tässä käytössä aika kauan.

  Keittiössä muuten pesen kädet tiskiaineella. Aivan yllättävää minimalismia taholtani, löytyipä jokin tavarataivaan sarka, jonka suhteen voin henkäistä helpotuksesta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sama! Mä en jostain syystä ole koskaan, niinku koskaan koskaan, käyttänyt saippuaa vartalon pesuun..vettä vain. Tottumuskysymys tosiaan. Voih - kun pääsisikin tilanteeseen,jossa hiuksille riittäisi pelkä vesipesu!

   Ja keittiössä kädet pesen ecoverin tiskiaineella :)

   Poista
 6. Jos on laiska ottamaan asioista selvää mut kuitenkin kiinnostaisi oliivisaipppuat ja muut niin mistä helposti oppis perusasiat. Mielellään aika sellaiseen "ei täysin hurahtaneet" tyyliin kun ihan alussa ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Eli mistä löytyisi "Opas semisti yksinkertaisempaan ja maapalloa semisti kuormittamattomampaan elämään" ?

   Meillä ei kyllä olla missään muotoa täysin hurahtaneita eikä eletä askeettisesti tyyliin syömällä pelkkiä ituja.

   Pikkuhiljaa kun eteen tulee valintoja ja tietous lisääntyy, niin niissä tilanteissa ehkä on vain tullut ahmittua lisää tietoa. Pala palalta järkeistänyt kulutustottumuksia.

   Juuri esimerkiksi niin, että jos oliivisaippua kiinnostaa sinua, niin käy ostamassa tai tilaa sellainen Ruohonjuuresta tai jostain luontaistuotekaupasta (tai Kreikasta :) ). Kastele hiukset, hiero niihin kosteaa saippuapalaa niin kauan, että hiukset vaahtoavat ja pese hiuksesi loppuun normaalisti. Valmis :)

   Poista
 7. Janne täällä kummastelee, että kuka mies ei muka palasaippuasta pidä :D

  Meillä siis Janne hehkuttaa palasaippuoiden ekologisuutta ja hyvää käytettävyyttä. Mä taas olen se, joka pesee nestemäisellä. Ilmeisesti mulla olisi siis opittavaa:)

  Tällaisia terveisiä Tyynelästä. Kivaa juhannusta teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en mä tiedä onko se tuo, kun miehelle on suotu viisi kertaa paksummat hiukset kun mulla..että kaipaako valtava hiuskasa muka enemmän saippuointia?

   Kannattaa kyllä koittaa - saatat yllättyä, kuin kätevää!

   Kiitos samoin, ihanat juhannukset sinne! Meidän juhannus on mennyt huonekaluja maalatessa, kodin järjestystä muuttaessa (maanantaina tulee ehkä uusia lapsia-jaiks), uidessa ja saunoessa.

   Poista

Kiitos!