tiistai 3. maaliskuuta 2015

Muutto kymmenellä laatikolla


Taisin käydä viime vuonna 92-neliöisen kotimme irtaimiston kahteen kertaan läpi. Ei meillä koskaan ole kovia hamstraajia oltu, mutta tarve vähentämiselle oli. Ainakin pään sisällä.


Ajattelin, ettei meillä ole enää muuton koitettua paljoa tavaraa. Sen jälkeen karsin vielä muutaman jätesäkillisen kierrätyskeskukseen ja päätin, että meidän nelihenkinen porukka, plus koira, saa pärjätä muuton kymmenellä muuttolaatikolla.


Vaikka tavaran määrä yllättää jokaisessa muutossa ja sitä tavaraa ON, ei ongelmaksi muodostunut pakkaaminen tai tavaroiden mahduttaminen muuttolaatikoihin vanhassa kodissa. Mutta kylläpä tuli minimalistillekin tenkka poo uudessa paikassa. Talovanhuksessa ei nimittäin ole kaappeja. Paitsi ne keittiön. Ei vaatekaappeja, ei eteisen kaappeja, ei siivouskaappia, ei kodinhoitohuoneen kaappeja (no ei kyllä ole kodinhoitohuonettakaan). Ei kaappeja! Eikä muuten kellariakaan.


Lopputulos on niinkin kätevä, kuin lakanoita keittiökaapeissa, imuri portaiden alla, vauvanvaatteita vanhan puusohvan sisällä ja kausivaatteet lämminvesivaraajan suojaksi rakennetun komuutin yläkerrassa. En ole tullut siihen päätelmään, että säilytystilaa tarvittaisiin enemmän. Olen tullut siihen päätelmään, että tavaraa pitää karsia lisää. Näin ollen kerään tylsyyttä vielä tovin, jonka jälkeen tartun toimeen ja sitten saa tavara kyytiä.

P.S. Säilytystilanpuutteen ja pihiyden vuoksi siellä ne elelevät sulassa sovussa lukottomassa ulkorakennuksessa Arabian kukkaruukkukokoelma, Niemen tehtaiden lastensänky, Lundiat ja ylimääräiset pinnatuolit ystävineen. Toivottavasti täällä päin ei käyskentele varkaita, joilla sattuisi olemaan kanssani samanlainen sisustusmaku. Toisaalta, jos käyskentelee, niin eipähän tarvitse itse karsia kaikkea.P.P.S. Eikä toki nykyään kokonaan kaapitonta ja säilytystilatonta elämää eletä. Kyllä mukanamme muutama kaappi ja lipasto vanhasta kodista uuteen muutti.


Ilona


18 kommenttia:

 1. Heh, meillä myös karsiminen jatkuu! Haluaisin sellaisen karsimisloman, että lapset menisivät mummolaan viikonlopuksi ja minä jäisin kotiin tyhjentämään kaappeja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karsimisloma kuulostaa hyvältä. Toinen vaihtoehto on ottaa yksi kaappi/ hyllykön osa kerralla tarkasteluun ja tehdä pikkuhiljaa. Voin nimittäin kertoa, että kaaos on aika pian käsillä, jos haukkaa liian suuren palan kerrallaan.

   Poista
 2. Oi niin ihailen! Itse käytän eri menetelmää. Pakkaan kaikki tavarat miettimättä laatikoihin ja hiljalleen muutan. En aio purkaa mitään tavaroita laatikoista, kaikki kannan suoraan vintille. Laatikot on kirjattu ja luokiteltu tarkoin, jotta TARVITTAVA tavara löytyy kun sitä kaivataan. Seuraava muutto koittanee alle vuoden kuluessa, joten silloin on aika lempata ne tarpeettomat laatikkoon vilkaisematta hyväntekeväisyyteen. Ehkä päädyn vielä minimalistiksi, ihan vain senkin vuoksi etten jaksa rampata vintille hakemaan jokaista päähänpistoa alakertaan :D

  -Pappadiippa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samaa kuitenkin... hyvissä ajoin ennen muuttoa mä taas kävin läpi kaiken tavaran huolella (esim. verkkokellarissa) ja pakkasin säilytyslaatikoihin ja nimikoin laatikot. Oli kaikkien aikojen helpoin muutto, kun tiesi, ettei verkkokellarissakaan ole mitään turhaa ja eikun kantaa vaan laatikot paikasta a, paikkaan b.

   Meillä on täällä säilytystilana myös pienenpieni vinttikomero, joka on tupaten täynnä laatikoita. Ei kyllä tee yhtään mieli mitään tavaroita sieltä komeron perällä olevista laatikoista :D

   Poista
 3. Vau. Meitä oli kyllä jo viisi henkeä kun viimeksi muutettiin (joista kaksi vauvoja, jotka tunnetusti kerää tavaraa kuin magneetit), mutta laatikoita oli kyllä yli sata. Puolustaudun sillä, että kirjoista tulee jo montakymmentä laatikkoa, koska niitähän ei ihan täyteen voi pakata, ja purettuina niitä ei lasketa roinaksi. Että roinaa oli vain seitsemisenkymmentä laatikollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä puolustus :D

   P.S. Kyllä meillä täytettiin muutama jätesäkki ja urheilukassikin vaatteilla, täkeillä, tyynyillä yms.

   Poista
 4. Sun pitäis tulla tänne meille karsimaan. Minusta tuntuu, että karsin jatkuvasti, mutta jostain syystä tuntuu sitä, että tavarat ei vähene. Ostaminenkin (kirpparilöytöjö lukuun ottamatta) on myös vähentynyt hurjasti. Minulla on vielä pitkä matka tuohon 10 laatikon menetelmään.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että matka on vähän turhan pitkä. Muuten olisin jo tulossa :D

   Sehän se on- sitä karsimista täytyy tehdä todella kriittisellä otteella, että se oikeasti näkyisi jossain..se tavaroiden väheneminen.

   Poista
 5. Vau, kymmenellä?! Olis meillä melko isot laatikot :D Mullakin on joka päiväunien aikaan yks kaappi, jonka oon karsinut, ja on kyllä kierrätettäväksi lähtevää tavaraa melkoisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hienoa! Eikö tunnu aika hyvältä? Järjestellyt ja karsitut kaapin sisukset <3

   Poista
 6. Et ole kiinnostunut myymään tuota sänkyä?

  I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kipuilen juuri sen kanssa, että pystyisinkö luopumaan sängystä kokonaan. Vaikkei sille ole juuri nyt, eikä varmaan tulevaisuudessakaan ihan heti käyttöä..niin en ehkä vielä pysty. Odottelee varastossa, että sisko muuttaa ja pääsee sinne mahdollisesti sijoitukseen.

   Mutta palataan asiaan ja olet etusijalla, jos joskus päätän myydä :)
   Saatan jopa arvata kuka olet ;)

   Poista
 7. Härrekyyd miten vähän muuttolaatikoita. Mä oon ihan silmät suurina täällä.

  Voin jo tässä vaiheessa kertoa, että me ei tulla pärjäämään tuolla määrällä. Vaikka olen karsinut. Tähän mennessä olen myynyt 86 tavaraa. Sitä ei edelleenkään huomaa missään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei oot pitänyt laskua :D Jee.
   Sehän se on. Sitä tavaraa pitää lähteä ihan tolkuton määrä, jotta muutoksen huomaa. Ja silti sitä on edelleen aivan liian paljon :(

   Poista
 8. Sun blogi on ihana ja inspiroiva. Mekin asutaan vanhassa puutalossa, on rempattu kolmen vuoden aikana vasta kaksi huonetta ja kylppäri, mutta keittiöremonttikuvat täällä kyllä aiheuttivat akuutti keittiöremppakuumetta.

  Kymmenen laatikkoa on kyllä supervähän, kerrohan, mitä niissä oli? Miten vähän teillä oikein onkaan vaihtolakanoita, kirjoja, astioita jne.? Olisi kiva kuulla lisää. Vai oliko mukana jätesäkkejä myös ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos N. kauniista palautteesta.

   Nää mun remontit on siitä parhaita, ettei ne vie paljoa aikaa eikä rahaa ;) eli eikun inspiraatioimua vaan lisää ja hetken päästä pensseli käteen ja sutimaan keittiötä :)

   Kymmenen oli tosiaan se laatikoiden määrä, mitä hankin muuttoa varten. Ei meidän maallinen omaisuus toki kymmeneen laatikkoon kaikkinensa mene. Eli täkit, vaatteet, koristetyynyt ja huovat yms. matkasivat uuteen paikkaan jätesäkeissä ja urheilukasseissa.

   Mutta kymmenessä muuttolaatikossa matkasivat kodin tavarat. Kirjat, lelut, astiat, keittiön kuiva-ainekaapin sisällöt, kukkaruukut, lehdet, askartelutarvikkeet, cd.t.. mitä näitä nyt on.

   Hmm.. kirjoja meillä on noin kahden metrin verran (kahdelle hyllytasolle mahtuvat), lakanat ja pyyhkeet menevät myös kahdelle keittiökaapin hyllytasolle. Astiat vievät muutaman keittiökaapin ja kulhot, kattilat ja padat mahtuvat kolmen oven taakse.

   Hmm nro. 2. Jos nää asiat, karsiminen, tavarapaljous yms. kiinnostavat, niin pitääkin jatkaa niistä kirjoittelua ja tehdä vaikka yksi perusteellinen postaus taas :)

   Poista

Kiitos!