perjantai 19. helmikuuta 2016

Kompromisseja

Meillä on kaksikerroksinen talo ja 140 asuinneliötä. Meillä on yksi wc yhden kylpyhuoneen yhteydessä alakerrassa. Meillä on ruma takka. Meillä ei ole kodinhoitohuonetta eikä siivouskaappia. Meillä on jääkaappi, jossa on kolme hyllyä. Meillä on kahden tuhannen neliön tontti. Meillä on auto, joka muistuttaa kokonsa puolesta mopoautoa. Meillä ei ole kellaria. Meillä ei ole kuraeteistä. Meillä ei ole langatonta nettiä. Meillä on kaksi saunaa. Meiltä ajaa Helsingin keskustaan kolmessakymmenessä minuutissa. Meiltä kilometrin päästä alkaa täydellinen maaseutu. Meillä on yli kaksi tuhatta euroa maksanut sohva. Meillä on keittiössä vain yksi pieni tiskiallas. Meillä on viimeisten vuosien aikana tehty keskimäärin kolme ulkomaanmatkaa vuodessa, mutta meillä harvoin matkustaa koko perhe yhtaikaa. 


Niin. Koska kaikkea ei voi saada, täytyy elämässä tehdä kompromisseja. Wikipedia muotoilee asian hyvin; kompromissi on sopuratkaisu, ratkaisu, jossa on tehty myönnytyksiä.


Kaikki kotimme ratkaisut eivät ole optimaalisia suhteessa yksinkertaiseen ja parhaalla mahdollisella tavalla toimivaan arkeen. Olisi esimerkiksi helpompaa, jos talossamme olisi toinen wc. Ei nimittäin ole kovin kätevää, että wc on varattu, kun sauna on varattu ja suihku on varattu, kun wc on varattu. Keittiön pieni tiskiallas täyttyy ennätysnopeasti, jos joku ei ole ehtinyt tehdä tiskikoneeseen likaisille astioille tilaa. Eikä ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen tuskaillut ainoan automme täyttyessä äyräitään myöten, kun kyydissä on koko perhe ja kolme kauppakassia. Puhumattakaan siitä, kuinka hyvän organisointikyvyn tarvitsee, jotta ne kolme kauppakassillista tavaraa saa mahdutettua puolikkaaseen kolmihyllyiseen jääkaappiimme. 


Olisinhan tietysti voinut olla sijoittamatta suomalaiseen laadukkaaseen sohvaan ja ostaa samalla rahalla isomman jääkaapin ja halvemman sohvan. Matkustamiseen käytetyt rahat olisi voinut käyttää ostamalla tila-auton eikä kukaan pakottanut meitä valitsemaan kodiksemme 100-vuotiasta taloa ei-niin-käytännöllisine-ratkaisuineen läheltä pääkaupunkia.


Kun rahaa on rajallinen määrä, ovat kompromissit tietynlaisia arvovalintoja. Millaista elämää tahtoo elää ja mihin tahtoo rahansa  ja aikansa käyttää. Valitako elämykset vai materia? Valitako määrä vai laatu? Asuako kaukana vai lähellä? Ostaako uudempi ja käytännöllisempi vai tyytyäkö vanhaan ja toimivaan (jääkaappiin)? Tehdäkö myönnytyksiä kodin käytännöllisyyden suhteen vai ottaako enemmän pankkilainaa? Mistä on valmis jäämään paitsi ja mitä haluaa tilalle?

Ilona
25 kommenttia:

 1. Elämä ei tunnu olevan muuta kuin kompromisseja. Tosin olen itse tyytyväinen omaan tilanteeseeni ja valintoihini, seison niiden takana pää suorassa ja hymynkare suupielessä. Joskus vähemmän on vain niin paljon enemmän. Oikein mukavaa viikonloppua Ilona! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tässä mietin, että pitäiskö perjantain kunniaks leipoa kolme pellillistä korvapuusteja vai pitäytyiskö sittenkin porkkanalinjalla?

   Taidan tehdä kompromissin ja käydä ostamassa Filmtownista 20 irtokarkkia.

   Kuin myös- hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Ei nyt liity tekstiin mutta täytyy sanoa että tää sun blogi on ihan paras!! Oon lukenut tätä alusta asti mutta en oo varmaan koskaan aiemmin kommentoinut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mukavaa, että päätit piristää päivääni näin mukavalla kommentilla :)

   Pitääkin joku kerta vähän katsella taakse päin blogin historiaa ja tehdä vaikka joku nostalgiapläjäys/katsaus postauksen muodossa :)

   Poista
 3. Mekin asutaan kompromissikodissa, jossa ei ole edes rumaa takkaa :). Kerroksia on kolme. Tai siis vissiin yksi kokonainen ja kaksi puolikasta. Rappuja on niin pirusti ja välillä mietin, että parasta pysyä polvet kunnossa, että pystyy ramppaamaan niitä ees taas vielä tätäkin vanhempana.
  Veskejä on periaatteessa kaksi. Toinen vaan on purettu :D. Enkä näköjään saa sen uudelleenrakennusta millään aikaiseksi, vaikka se on kooltaan ehkä piirun yli neliömetrin... (Mitä pienempi projekti, sen vaikeampi tuntuu olevan). Mutta en vaihtais :). Tai siis joskus olin kyllä aikeissa vaihtaa, mutta meidän pojat sanoi, että "tajuatko sää ollenkaan, että me ei aiota muuttaa täältä mihinkään, koska tää on meidän K O T I". No tajunsinhan mää :)

  Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kun musta tulee rikas, niin oikeesti mä kyllä haluisin johonkin nurkkaan just tollasen pikkukopperovessan.

   Jos joskus tahdot ja päädyt muuttamaan, niin älä huoli. Voin muuttoriippuvaisena ihmisenä (neljä muuttoa ja uutta kotia 7 vuoden sisään-kokemuksella) todeta, että ihmiset ja fiilis tekee sen kodin ♡
   Ei paikka.

   Poista
 4. Juurikin näin. Kompromissejä.
  Meillä on kolme vessanpönttöä, vanha auto (korjaamolla). Tallinnan loma, lasten harrastukset. Syrjäseudun (ihana!) kyläkoulu, työttömyyden/palveluiden uhka. Kolan työntö, hiljaisuus ja luonto. Kodinhoitohuone, julmetun ruma peilikaappi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon miettinyt, että jos tästä kodista joskus jatkaa matkaa jonnekin, niin olisikohan se maaseudulle päin.

   Syrjäseutu, kyläkoulu, hiljaisuus ja luonto kuulostavat ihanilta! ..mutta sitten pitkät välimatkat, työttömyyden uhka ja mahdollinen palveluiden heikko saatavuus vaakakupissa..

   Poista
 5. Elämä on täynnä kompromisseja. Meillä on kaksi isoa jääkaappia, toinen keittiössä ja toinen sisävarastossa. Kaksi vessaa, toinen on pesuhuoneessa joka on kaivannut remonttia viimeiset 20 vuotta. Vessassa on ruma peilikaappi jonka aioin vaihtaa heti muuton jälkeen. Muutosta nyt reilu 20v ja peilikaappi edelleen vessan seinällä. Auto on uusi ja siihen mahtuu koko perhe kun tukilapsetkin ovatkin paikalla eli 7 hengen auto. Matkat on unohdettu sillä eron jälkeen piti ottaa lainaa jotta sain kodin säilytettyä itselläni ja lapsillani. Myös autoon on laina joten kompromissi sekin että omalla autolla liikutaan se mikä liikutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh. Se peilikaappi! Muistan, että olet maininnut sen ennenkin.

   Ehkä sulle tulee vielä se hetki, kun saat sen verran ylimääräistä rahaa kokoon, että saat suunnittelemasi kylpyhuoneremontin. Toivotaan näin ♡

   Poista
  2. Vielä minä sen remontin saan aikaiseksi. Viime kesänä uusittiin keittiö ja kun on pitkä talo niin kylpyhuone+sauna tulee viimeisenä. Leivinuuniin tehtiin remontti ennen keittiötä. Leivinuunin yhteydessä on ruma takka mutta omalla tavallaan se on kaunis, samoin kuin ruma leivinuuni ja puuhella.

   Poista
  3. Noni aivan. Se odottaa vaan vuoroaan.

   Eikö olekin ihanaa, kun saa pikkuhiljaa kotia laitettua mieleiseen suuntaan?

   Poista
  4. Oi Harmaahapsi, tunnistin sinut! Jäin kaipaamaan blogiasi kun se edellinen ei kerran enää auennutkaan...

   Poista
 6. Juuri näin..

  Asuako ahtaasti vai muuttaako kauemmaksi? Se on ikuinen kestodilemma meidän perheessä.

  Ja toinen suuri kysymys on, että miksi lapsi rakastaa Titi-nallea? :)

  T. Okm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vahingossa, kun mun sormi vähän vaan lipsahti Oikotien puolelle, niin katsos tätä (toivottavasti linkki toimii ja vie sut suoraan sinne minne pitääkin)
   http://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/8573317

   Olisko hinnan ja kaiken muun puolesta vähän täydellinen..mutta se sijainti.

   Poista
  2. Tilaa olisi ihanasti, mutta se sijainti. Jatkamme ahtautumista. :)

   Poista
 7. Meillä rakennetaan uutta taloa vartin päähän keskustasta. Vaan kompromisseihin joudutaan tyytymään tässäkin. Tontti on pieni ja kaupunki sanelee omat määräyksensä. Miehen kanssa tehdään kompromisseja väri ja pintamateriaaleissa. Ja sitten on se budjettikin.. Vaan päästiin lähemmäs työpaikkoja ja palveluita ja se ilahduttaa joka päivä koko perhettä :)
  Ihania nämä sinun kirjoitukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi olisikin muuten mielenkiintoinen tilanne, kun joutuisi (saisi?) päättää kodin materiaaleista ja sisustuksesta jonkun kanssa yhdessä. Siinä sitä vasta kompromissien tekemistä olisikin!

   Meillä mies on luovuttanut homman mun käsiin ja mä olen tyytyväisenä ottanut kopin.

   Kuinka teillä toimii tuo yhdessä päättäminen? Menevätkö toiveet ja sisustusmaut yhteen vai joudutaanko usein törmäyskurssille?

   Poista
  2. Melko samaa mieltä ollaan, paitsi keittiöstä. Mies tahtois maalaisromanttista ja minä modernimpaa. Kokeiltiin ottaa alaosa miehen maulla ja yläkaapit minun (siis piirrokset), vaan totes siihen mieskin että sileet kaapit sormiurilla vois sittenkin toimia ;)

   Poista
 8. Niinpä. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, mistä on valmis tinkimään ja sitten myös olla tyytyväinen omiin päätöksiin. Että jos vaikka saisi lottovoiton, niin muuttaisiko sitä kaikki nämä kompromissit kertaheitolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Eihän se asioista tinkiminen liity tietysti aina vain rahaan tai sen puutteeseen, vaan esimerkiksi luonnon, ihmisten ja maapallon huomioon ottamiseen ja hyvinvointiin.

   Poista
 9. Yksi minun talouteni kulmakiviä on se, että säästän monissa jutuissa, jotta voin saada jotain muuta. Kierrätän vaatteita, pienesineitä, astioita, kenkiä ja vauvantavaroita. Myyn kaiken mitä en käytä. Autoni on 15 vuotta vanha ja ostan mieluusti halvinta jogurttia. Jotta voin syödä ulkona, ostaa haluamani designesineen, leikkokukkia, hyvää homejuustoa ja maksaa asuntolainaa. Fiksu talous todella on kompromisseja. Se pistää myös elämässä asioita tärkeysjärjestykseen, kun miettii, mitä todella haluan ja mitä ilman toisaalta pärjään.
  Todella hyvä teksti siis! Kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiteytit loistavasti!

   Meidän talouden yks kulmakivi on se, että me ei osteta melkein mitään melkein koskaan. Paitsi uusia koteja parin vuoden välein ;)

   Kun ostaa harvoin, ostaa usein hyvin harkiten ja on varaa ostaa arvokkaampaa ja kerralla laadukasta. Näin ei joudu sellaiseen ostamisen oravanpyörään.

   Poista
 10. KIITOS. Tämä teksti tuli kuin tilauksesta. En ehdi sanoa nyt muuta koska omat valintani(ja kompromissini) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidä ihana viikonloppu ♡

   Minä vietän laatuaikaa itsekseni syöden kirpeitä karkkeja ja katsoen tv.stä dokumenttiohjelmaa. Vähän pohdin, josko sitä maalaisi huomenna tuvan kattoa. Avantoon ja savusaunaan menen ainakin.

   Poista

Kiitos!