keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Valoa kansalle 

Kun muutimme nykyiseen kotiimme päätin, että nyt panostetaan valaistukseen. Ei massiivisella ja kalliilla valaistussuunnittelulla ja uusilla valaisinratkaisuilla. Vaan. Kiinnittämällä huomiota laadukkaaseen valoon.


Meille hankittiin täysspektriset päivänvalolamput. Ja hyvästi keltainen valo!
Täyden spektrin päivänvalolamppujen valo vastaa keskipäivän auringonvaloa. Sisustuksen värit toistuvat kuin kesäpäivän auringossa, luonnollisina. Valkoinen valo on piristävää ja silmille miellyttävää.


Värilämpötilaa, eli lampun värisävyä mitataan kelvineillä. Värilämpötila vaikuttaa valaistavan tilan tunnelmaan ja tietysti siihen, kuinka värit toistuvat. Tavallisen hehkulampun värilämpötila on 2700 kelviniä ja valo on lämmintä, keltaista valoa. Keltainen valo vääristää sisustuksen värit ja on väsyttävää silmille. Päivänvalon värisävy on 5500 kelviniä. Yli 5000 kelvinin lamppuja nimitetäänkin päivänvalolampuiksi.


Vaihdettuamme lamput päivänvalolampuiksi, meni uuteen totutellessa hetki. Viikon ajan valaistus tuntui silmiin oudolta ja mietin jo, että teimmekö virheen investoidessamme uusiin lamppuihin. Sitten totuimme ja paluuta entiseen ei ole.


Päivänvalolamppu on kaikessa yksinkertaisuudessaan jännä kapistus. Kun kotona on hämärää ja laittaa valot päälle - tulee, mikäs muukaan kuin päivänvalo! Valo on niin luonnollista, että valojen ollessa päällä ei niitä huomaa. Luulee, että on valoisaa. Että meillä on valoisa koti!Ihan kuin mainos. No ei ole. Tahdon vain levittää ilosanomaa.P.S  Arvatkaa monennessa kerroksessa asumme?Ilona4 kommenttia:

 1. Hei mielenkiintoista -> täytyykin pistää mieleen. Ton talvenpimeen tuloa kun ei kai voi estää. Jos piristäisi ja olisi myös mukavampi kuvailla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luin, että päivänvalolamput voisivat estää kaamosmasennusta. Saa nähdä kuin pirteä sitä on tänä talvena kun meillä on valoisaa :)

   Joo kuvaaminen on tosiaankin helpompaa ja mukavampaa touhua, kun valoa riittää, eikä värit vääristy.

   Poista
 2. Kiitti vinkistä! Me laskettiin tässä männä päivänä et yläkerrassa meil on 25 (!) lediä. Niistä tällä hetkellä palaa n.5... Kynttilänvalokin on siis ihan jees! Täytyypä tosiaan miettiä tuota päivänvaloa ja valaisinta muutenkin. Pimeessä pelottaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin ensin, että päivänvalolamppuihin pitäisi hankkia jotain kalliita uusia valaisimia, mutta lamput käyvät onneksi vanhoihin valaisimiin.

   Suosittelen ehdottomasti. Aika hintavia ovat (20-30ekpl) ja siksi koko kodin valaistuksen vaihtaminen päivänvalolamppuihin on iso investointi. Keltaisen ja valkoisen valon sekoittaminen ei kuitenkaan oikein onnistu, tulee yhtä sekasotkua. Siis sekoittaminen niin, että keittiössä olisi vaikka keltaista valoa ja olohuoneessa valkoista.

   Poista

Kiitos!