torstai 31. joulukuuta 2015

Käsi ylös!


Olen haudutellut mielessäni jonkin aikaa ajatusta lupauksesta. Tai oikeastaan päätöksestä.


Minulla on kaikkea. En tarvitse mitään. Toiset elävät yltäkylläisyydessä, joka raastetaan toisten selkänahasta. Maapallo hukkuu moskaan, jonka teettämiseen käytetään maapallon ehtyviä luonnonvaroja.


Vuosi 2016 ilman uusia vaatteita.  Olen valmis. Oletko sinä?

Ilona
19 kommenttia:

 1. Tähän haasteeseen mukaan lähtemistä olen pohtinut paljonkin kuluneen viikon aikana ja pakkohan se on mukaan lähteä! :)

  ps. ihanaa alkavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hienoo - ei mennyt montaa minuuttia, kun olit jo ensimmäisenä täällä ilmoittautunut. Ihan superii.

   Joudun kyllä sen verran muokkaamaan tätä..että koskee omia vaatehankintojani.

   Pojan vaatekaapilla voidaan yrittää samaa, mutta kasvuiässä olevan touhukkaan tyypin kanssa en voi olla niin varma, että onnistun. Käytetään kyllä monet vaatteet rikki asti (niinpä, valitettavasti nykyajan vaatteet kuluvat puhki toisinaan jo yhdellä käyttäjällä) ja kesäksi tehdään shortsit esimerkiksi lyhyiksi jääneistä tai polvista rikki menneistä farkuista.

   Hoitolapsien osalta homma menee taas niin, että joskus vaatteita tarvitsee saada nopealla varoitusajalla, kun lapsi voi tulla meille mukanaan vain päällään olevat vaatteet, eikä kirpputoreille ehdi tällöin lähteä etsimään.

   Poista
  2. Voi olla että jos mun vaatekoko kauheasti muuttuu niin alusvaatteita joudun hakemaan ihan uutena, jotenkin toisten käyttämät pikkarit eivät innosta yhtään. Toki alusvaatteetkin pyrin ostamaan luomupuuvillaisina.

   Vaatteiden laatu on kyllä erittäin heikkoa ja äitini on todennut lankojen laadun laskeneen kuin lehmänhäntä. Tämä pakottaa ihmiset ostamaan uusina lisää ja lisää. Onneksi kirppareilta voi tehdä todella hyviä löytöjä ja facebookin puolen kirppiksetkin on kyllä kätsyjä! :)

   Poista
  3. Alusvaatteet on poikkeus tosiaan!

   No sehän se. Kirpputoreillakin on ne tietyt lasten kokoluokat varsinkin poikien vaatteissa, josta ei kertakaikkiaan meinaa löytää vaatteita.. koska niitä ei vaan päädy sinne asti, kun ovat kulutettu jo ensimmäisellä käyttäjällä puhki :(

   Poista
 2. Hep! Mukana! Viime vuodenvaihteessa vähän emmin ja jahkailin tämän haasteen kanssa, ja päätin katsella, miten käy. Saldo: Kaupasta lähti mukaan vain muutama alusvaate ja muutama urheiluvaate. (Jälkimmäiseltäkin olisi välttynyt, jos olisi joskus elämässään ennen viime vuotta harrastanut liikuntaa.) Eikä tehnyt edes tiukkaa. Toki asiaa auttoi, shoppailu oli vähäistä jo ennestään ja kirpparit osa elämää muutenkin.

  Alkavallekin vuodelle varaan option treenilenkkareihin ja joihinkin alusvaatteisiin, mutta siinä kulkee raja. Kaipa näitäkin voisi ensin katsella käytettynä, jos sattuisi löytymään.

  -Kaisla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen pohtinut tätä myös aiemmin.. mutta jotenkin uskon, että nyt oli oikea aika.

   Meiltä täältä lakkaa koko ajan kirpputoreja. Tosi harmi.. kai nekin siirtyy nettiin kohta kaikki :(

   Poista
 3. Olen haudutellut päätöstä myöskin jo jonkin aikaa ja kyllä, kyllä mä taidan olla valmis! We go sis!!

  VastaaPoista
 4. Minulla on vaatekaappi tällä hetkellä niin minissä, että oikeasti tarvitsisin vaatteita, koska välillä meinaa iskea paniikki, kun ei olekaan sopivia vaatteita puhtaana. Haasteeseen en siis pysty lähtemään mukaan. Pidemmällä aikavälillä olen kyllä ajatuksessa mukana, sillä en pidä ollenkaan vaatteiden ostamisesta (ja mieluummin ompelenkin lapsille kuin itselleni). Yksi syy siihen on se, että kunnollisten vaatteiden löytäminen tuntuu aika vaikealta, sillä en halua ostaa heti nyppyyntyvistä kankaista tehtyjä vaatteita tai sellaisia, joita ei voi pestä välillä niin, että ne puhdistuvat kunnolla ja ovat siten käytettävissä pitkään. Kirpparilta on tullut hankittua varmaan useampia vaatteita viime aikoina kuin kaupasta, mutta sopivien löytäminen on tietenkin työn takana eikä se kovin ekologista ole sinne kirpparillekaan ajella jatkuvasti (asumme maalla). Lastenvaatteet kiertää kahdella pojallani ja sitten päätyvät kirpparille tai keräyksiin, jos niistä on vielä jatkajaksi. Aikaisemmin on ollut, mutta nyt 4- ja 3- vuotiaan käyttö alkaa olla aika kovaa, joten jatkossa saa nähdä. Lastenvaatteidenkin laatu kyllä on ottanut päähän. Kaulukset lörpsähtävät ekoissa pesuissa, haalistuvat heti jne. Materiaalina kierrättäminenkin alkaa olla vaikeaa, kun normaalikäytettyjen vaatteiden kankaat on jo niin huonona, ettei niistä viitsisi mitään ommellakaan. Seuraan mielenkiinnolla sitä projektia, jossa vaatteista tehdään kuitua ja uutta kangasta Seppälän mallistoon.

  Hieno haaste ja toivottavasti se herättää ihmisiä pidemmälläkin aikavälillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin ihan tosi järkevää sekin, että ottaa vaatekaapista pidemmän aikavälin projektin.
   Kasaa pikkuhiljaa kaapista mieleistään ja karsii pois turhia. Ostaa vain tarpeeseen ja harkiten.

   Tein jossain vaiheessa muuten vaatekaapistani juttua (löytyy muistaakseni otsikolla "Ei aivan kapseli"..google löytää). Lueskele läpi jos jaksat.

   Joo kuulin kanssa tuosta Seppälän hankkeesta- mielenkiintoista seurata!

   Poista
 5. Mukana!
  Sellaisella poikkeuksella, että saan ostaa uudet juoksulenkkarit.
  Näillä joita just kävin ulkoiluttamassa on juostu viiden vuoden aikana varmaan nelisen tuhatta kilometriä, ja päällisen reikä alkaa olla mallia varvas mahtuu ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee!
   No kuulostaa kyllä siltä, että uusiin juoksukenkiin satsaaminen on ihan aiheellista jo oman kropan hyvinvoinnin kannalta. Ja kolme poikkeustahan sallittiin, eikö :)

   Poista
 6. Ilmoittaudun! En ole ihan varma, onnistunko, mutta tavoitteena tämä on hyvä. Mitään en ainakaan ensihätään tunnu tarvitsevan ja luulisi myöhemmätkin tarpeet voivan hoitaa kierrätyskamoilla. Yritän!

  Itse neulottuja uusia vaatteita ei tosin lasketa. Itse asiassa vaatehommaa akuutimpikin lupaus olisi olla ostamatta uusia LANKOJA vuonna 2016. Sen teenkin! Neulomuksia saisi nykyisistä langoista kuitenkin aikaiseksi jo aika kunnioitettavan määrän.

  Katotaan, kuinka meikämandoliinon käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatteiden tarve on jännä käsitys.
   Tarkoittaa tosi eri asiaa eri ihmisille.
   Meidän kaikkien on varmasti hyvä ja hyödyllinen pohtia, mitä ne tarpeet omalla kohdalla tarkoittaa ja onko arjessa ja juhlassa mahdollisuus luovia eteen päin antamatta periksi uusien vaatteiden tarpeille.

   Itse neulotut vaatteet kuulostavat aika eri jutulta kuin kauppojen halpatuotantorätit.
   Kun teet jotain itse, suunnittelet sen hyvin, käytät mahdollisesti kotimaista lankaa, käytät paljon aikaa vaatteen valmistamiseen.. joten siitä tuskin tulee muutaman käyttökerran huonolaatuinen hylkiö :)

   Poista
  2. Vaatteiden tarve on kyllä useammin kohdallani henkistä laatua, myönnän sen auliisti. Pärjäisin vähemmälläkin. Jollei hautajaisia osu kohdalle tai useampaa pyörällä kaatumista (housunpolvet) ei välitöntä tarvetta tosiaan ole näköpiirissä koko vuonna. (:

   Useimmiten itse tehdyt vaatteet pääsevät kyllä ahkeraan käyttöön. Ja jos jostain syystä ei sitten natsaakaan, voi lahjoittaa jollekin sopivammalle ja saajan kiitollisuus on taattu!

   Poista
 7. Voi, kyllä olen ! Juuri tein päätöksen ja samalla inspaannuin mm. tästä : http://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2015/01/minun-vaatekaappini-88-osaa-minimalistisesti-klassista-peruspukeutumista

  Ekaa kertaa innostuin kommentoimaan, joten sanottakoon samalla, että on niiiin siistiä lukea niin samanoloisen, ventovieraan tyypin blogia. Nyökyttelen "amen to that" -meiningillä kaikki postaukset läpi ! T: vantaalainen vege-lastensuojelu-satunnaisjuoksentelija-kirppis-diy-mamma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihana, kun innostuit kommentoimaan ja lähtemään mukaan.

   Terkut täältä reissusta, kylläpä on helppoa kulkea toreilla ja kaupoissa, kun on tehnyt jo ennakkoon päätöksen, ettei osta yhtäkään vaatetta. Ihania muuten tulis vastaan joka ikisessä kojussa.

   Laita joskus sähköpostia, niin etsin sut vaikka facebookista..mistä sitä tietää, vaikka oltais nähty jossain yhteyksissä :)

   Poista
 8. Hih, veikkasin, että sinä ainakin otat haasteen vastaan :) Ehkä yks parhaimmista haasteista, joka on suhteellisen helpostikin toteutettavissa: kirppareilta löytyy vallan mainiosti tarjontaa näinä päivinä - jopa uusia, käyttämättömiä vaatteita.

  Täältä "maalta" on välillä haastavaa kyllä lähteä itse myymään kirppikselle ylimääräistä, 50km ajo jotenkin romuttaa ajatuksen ekologisuudesta..Pitäis kuitenkin pitää pöytä siistinä ym. Onneksi monella muulla tapaa voi pistää omat hoitavat kiertoon, kirjat meinasin viedä kylän vanhainkotiin, jos vaan huoliivat :)

  VastaaPoista
 9. Jes! Hyvä sinä <3

  Mä en lähde tähän haasteeseen mukaan, mutta lupaan pitää sen saman niukan linjan, kun viimeiset puolitoista vuotta. Huonon omantunnon kanssa olen juuri saanut tilattua itselle villapaidan ja kesämekon. Tarpeeseen molemmat, joten tuntuu toi huono omatunto ihan ihanalle vaan. Sille, että jotain on onnistunut oppimaan.

  VastaaPoista

Kiitos!