lauantai 11. tammikuuta 2014

Poika nimeltä Sara-Sofia
Kukaan ei koskaan yllätä. Olettamalla pojan olevan poika. Eivät lapset, eivätkä aikuiset. Ei edes lääkäri. Ei edes silloin kun huoneeseen astutaan varatulla ajalla.


Vuodesta toiseen jatkuu sama meno. Onhan sillä pitkät hiukset ja punaisia vaatteita.
Onneksi poika ei ole lähtenyt mukaan ahdasmielisyyteen ja viis veisaa ihmisten sanomisista. Ei kauaa, kun ilmoitti kasvattavansa viisimetriset hiukset.
Näin se menee:


Koulussa tyttöjä ja poikia eroteltaessa omiin jonoihinsa
- Toihan kuuluu tyttöjen jonoon. SEHÄN on tyttö.


Koululääkärin vastaanotolla
- Sanotaanko sinua Saraksi vai Sara-Sofiaksi?
(Ja oli lääkärillä kuulemma avoinna koneella meidän pojankin tiedot. Mutta kun ei vaan kasvot täsmänneet.)


Kesällä uima-altaalla (pelkät vihreät löysät rantashortsit jalassa)
- Kylläpä on reipas prinsessa!


Uimahallissa pojan kävellessä miesten pukuhuoneeseen
- Miksi hän menee tuonne kun hän on tyttö?


Nainen katsoo vauvaa ja sitten häntä
- Ihana vauva ja ylpeä isosisko se siinä
Ja. Mitäs tyttö, se oli tytön paikka, anna tytön mennä ensin, tyttökin on menossa sinne, tyttö ottaa nyt, mitäs tytölle laitetaan..
..it goes on and on.


Ahdasmieliset ja putkinäköiset ihmiset.
P.S. On se kyllä ihan nätti. Ihminen. Lapsi.
Ilona
19 kommenttia:

 1. Onpa ikäviä tilanteita - ihmiset eivät avaa silmiään :X

  Toisinaan se ajatus kulkee nopeampaa kuin mitä ehtii reagoida - pitkät hiukset, punainen paita --> mielleyhtymä tyttö. Esimerkki vain (joka ei millään tavoin päde kaikkiin kertomiisi kohtiin), mutta on immeisiä, joille ei ole tullut ajankohtaiseksi pohtia asiaa muista näkökulmista :/ Mutta huomautuksen/vastauksen jälkeen ehkä pohtivat ja toivottavasti oppivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä mä ymmärrän. Aika useinkin. Jotenkin vaan niin surku, että kukaan ei edes yritä. Tai no miten sitä voi yrittää tietämättä ajattelematta putkinäköisesti.

   Poista
 2. Tiedän tunteen. Meidän Onni on aina ollut semmoinen kauniskasvoinen poika ja pienempänä tummat kiharat hiukset omaavana sai aina noita tyttökommentteja. Ja varsinkin kun tykkäsi punaisista ja keltaisista vaatteista. Selvästi tyttö. Vai?? Pari vuotta sitten hän halusi ihan lyhyet hiukset, kun ne oli aina leikin tiellä :D
  Mutta reipas poika teillä. Niin helposti sitä vääntyy porukan mielipiteitten mukaiseksi. Hienoa että uskaltaa olla oma itsensä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja toi keltainen kanssa. Mikä ihme se on? Puna-sini-jaottelu on ehkä tietyllä sukupolvella niin juurtunut, että voin jotenkin käsittää ettei muuta nähdä, mutta keltainenkin!!

   Poista
 3. Höh. Tosi tyhmää pojan kannalta, että tytöksi luullaan. Jopa lääkäri jolle on varattu aika ? :O Jos yhtään lohduttaa, niin täällä taas aina kysytään varmuuden vuoksi molemmista lapsistani, että onhan ne tyttöjä kun ovat niin tummiin puettuja (ulkovaatteet tummia, mutta selkeesti tyttömäisiä ja toisella pinkki pipo). Aluksi loukkaannuin, mutta nykyään otan sen kohteliasuutena. Ei mitään pelkkää pinkkiä kiitos :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse usein pohdin, mitä se poikaan jättää.. kun tätä tapahtuu oikeasti monta kertaa viikossa.. vuodesta toiseen.

   Joo ei pelkkää pinkkiä!

   Poista
 4. Mä kävin Ikeassa onnenkeksin kanssa ja hänellä sattui olemaan vaaleanpunainen tutti suussa. Oletettiin automaattisesti tytöksi. En viitsinyt korjata, että on kylläkin poika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin, kun lapsi ei vielä itse ymmärrä, voi nuo kommentit ja olettamukset jättää omaan arvoonsa :)

   Poista
  2. Vaikka niinhän sitä itsekin helposti olettaa siis vauvojen kanssa. Tulee vähän monesti luntattua vauvan vaatteista, että onkohan tyttö vai poika. Nykyään mulla on muile ihmisille tupla-dilemma vaaaleanpunainen tutti, mutta vaaleansininen tuttiketju. :) Oikeasti meillä on tuo pinkki tutti ihan siitä syystä, että oli ainoa mikä kaupasta löytyi. Tunnustan, että olisin ostanut muunlaisen jos olisi ollut mahdollista valita.

   Poista
  3. hohoo.. Toi tupladilemma on kyllä hyvä!

   Poista
 5. Äh, toi on niin ärsyttävää. Onneksi S ei ota pahasti nokkiinsa. Meillä on ihan sama Nooan kanssa ollut aina, vaikka musta se vielä on puettu aika "poikamaisesti". Ihanat siskokset, ompas nätti tyttö, minkä ikäinen tyttö, hei mene vaan leikkimään noiden tyttöjen kanssa. Kerran joku tytöteltyään ja korjattuani asian sanoi ettei pojalla voi olla tuommoisia silmiä. P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohoo. Ei pojalla voi olla tollaisia silmiä. No tyttönä olisin kyllä aika tyytyväinen, jos sellaiset omistaisin!

   Poista
 6. Kaikki vastasyntyneet on heille kai poikia. Lyhyine hiuksineen :D

  Nii ja minä myös.

  Ihme sakkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!

   Ope oli onneksi koulussa osannut hyvin sanoa, että sittenhän minäkin olisin poika kun minulla on lyhyet hiukset :D

   Poista
 7. Mulla on käänteinen kokemus omasta lapsuudesta: olin lyhyttukkainen kuudesluokkalainen kun "pojittelu" alkoi, oikeastaan kaikkialla - uimahallissa sain automaattisesti avaimen poikien puolelle, vieraat luulivat pojaksi ja kavereideni poikakaveriksi, ja yhdenkin kerran jossain limudiskossa sain parhaan poikatanssijan palkinnon (vaikka siitä olin kyllä melkein ylpeä). Yläasteella sama jatkui, vaikka olinkin aika poikatyttö: pidin lippistä ja lökävaatteita kun satuin tykkäämään vaan hiphopista - jokatapauksessa koulussa kuulin päivittäin kommentteja siitä olinko tyttö vai poika. Ei se nyt mitenkään ihanaa ollut, mutten sitten lopulta siitä kamalasti välittänyt. Ja jossain vaiheessa ne hiukset kasvoivat, värjäsin ne hennalla punaisiksi ja pojittelu loppui.

  Hullu maailma, antaisivat muut ihmisten olla rauhassa tai lopettaisivat ainakin sen turhan päivittelyn.
  Vauvankin kanssa saa aina päivitellä sitä sukupuolta, Iristä luullaan pojaksi kun sillä on mustaa, ihan kun vauvasta ylipäätään aina voisi sanoa kumpi se on. Ja mikä puheenaihe se edes oikeasti on, että onko tyttö vai poika?

  Sulla on tosi ihana poika kun haluaa ja uskaltaa olla itsensä, värejä ja pitää pitkät hiukset! Terveisiä vaan että jatkaa samaan malliin :D

  Ps. Mun miehen käytetyin lempi-t-paita on vaaleanpunainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentista Ullamaj! Muunmuassa juuri tämä tekee tästä blogin kirjoittamisesta mielekästä. Kommunikointi ja rehellinen ajatusten ja kokemusten vaihto ihmisten kanssa.

   Ja juuri näin- ei lisättävää :)

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos!