perjantai 7. helmikuuta 2014

Lapsityövoimasta

Mitä mieltä olet lapsityövoiman käytöstä? Minä sallin. Itse asiassa olen koko yhden lapsityöläisen käsittävän puljun johtaja.


Näin se käy.


Minä - Voisitko viedä koiran ulos?

Poika - Minulla on nälkä. Saisinko välipalaa. En jaksa nyt viedä.

Minä - Saat välipalaa jos viet koiran ulos. Muuten ei tipu.

Poika nauraen - Kauheaa

Minä nauraen - Niin on. 


Ja niin lähti poika koiran kanssa lenkille.


....................


Meillä on sovittu pojan kanssa, että joka päivälle hänelle on jokin kotityö. Hän saa päättää minkä tekee. Vaihtoehdot ovat usein vakiot; koiran vienti ulos, roskiksen vienti tai tiskikoneen tyhjennys. Usein tehdään diili, että äiti tyhjentää tiskikoneen ja poika vie koiran. Tai toisin päin.


Minä olen sitä mieltä, että jokainen saa tehdä kotona jotain. Se kuuluu pakettiin. Siihen, että ollaan perhe. Koti on yhteinen. Kotia hoidetaan yhdessä.


......................


Miten teillä? Minkä ikäiset lapset joutuvat kotihommiin? Minkälaisia hommia (vinkkejä jakoon)? Saavatko lapset kotitöiden tekemisestä jotain vai kuuluvatko kotityöt pakettiin, kaikki tekevät jotain? Toimiiko?

Ilona

8 kommenttia:

 1. Meillä sama juttu, isompi on vienyt roskat neljävuotiaasta. Tosin meidän roskakuilu on heti ulko-oven vieressä, että ei tarvitse kauas viedä. Mutta silti. Yhdessä puhdistetaan astianpesukone. Siinä kaksivuotias on kaikista mieluiten auttamassa. Ojentaa astian kerrallaan minulle, niin laitan kaappiin. Samoin kuin imurointi. Molempien poikien mielipuuhaa. Oman huoneen he siivoaa itse, nykyään tahtoo myös imuroida, ettei vain äiti vahingossa imuroi lego ukkoja :D Ja nyt kuusvee veikkanen on innostunut kokkaamaan ruokaakin. Toivon vain että tämä innokkuus jatkuu kun ikää tulee lisää, mutta miten sitä nyt innostuisi jos ei koskaan niitä "joudu" tekemäänkään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä. Ei se innostus ainakaan iän myötä kasva, jos ei ole koskaan mitään joutunut tekemään..
   Ja jos innostus ei jatku, niin onpa taito ainakin hallinnassa eikä kasva uusavuttomia lapsia.

   Poista
 2. Osallistan 3-vuotiasta niin paljon kuin pystyn. Periaatteella ainakin, että omat sotkunsa saa aina siivota, vaikka tietty itsekin olen siinä urakkaa toistaiseksi aina vauhdittamassa... Lapset pitää ehdottomasti valjastaa kotitöihin pienestä saakka :) Perusperiaatteet on jo hallussa: omat tiskit koneeseen, oma likapyykit likapyykkikoriin, omat lelut siivotaan tai leikin saa jättää siististi kesken (tämä ei siis tarkoita, että duplot saa olla leikkihuoneen lattialla hujanhajan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä periaate.
   Meillä on aina ollut sen verran vähän tavaraa ja leluja, ettei lapsi koskaan ole saanut kovin suurta kaaosta aikaiseksi (siis silloin kun oli siihen hommaan potentiaalisessa iässä). Ja äiti on aina ollut periksiantamaton juuri omien sotkujen siivoamisessa.

   Poista
 3. Meilläkin on noin, että joka päivä joku askare. Tai no 4 v ei tee, mutta voisinpa alkaa häntäkin patistaa enemmän ;) Mutta seiskalla ja vitosella olevat tekevät. Tosin vasta taas ryhdistäydyin tähän kurinpitoon, kun ei sovitut aiemmat päivät oikein sujuneet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mielenkiinnolla odottelen sitä, kun oma poika on tuon ikäinen. Mitkä keinot silloin tepsivät, että saa pojan hommiin.. ei varmaan enää "hei jos sä viet koiran, niin mä voin tyhjentää tiskikoneen".

   Poista
 4. Jep,meillä pyritään samaan, että kaikki tekee jotain joka päivä. Aina Se ei aivan onnistu, mut pyrkimys on kova. Onhan koti yhteinen ja kaikilla säilyy hyvä mieli, kun kaikki pikkuisen ponnistaa yhteisen "projektin" eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Pyrkimys on jo iso asia. Eipä tuo meilläkään joka päivä muistu tai toteudu, mutta melkein.. ja se on jo hyvä :)

   Poista

Kiitos!