keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Paras unilääke?

Kun elämä on hektistä. Olo on stressaantunut ja pysähtyminen on vaikeaa. Asiat pyörivät päässä eikä mistään saa otetta. Ympärilläolijat kärsivät oikuistasi. Iltaisin pyörit sängyssä ympärää kuin Linnanmäen karuselli. Kroppa ja mieli pitäisi saada rennoksi. Kuinka rauhoittua ja mistä lääke uneen?


Ihmisillä on erilaisia lääkkeitä stressinhallintaan ja uniongelmiin. Jotkut saavat rauhan joogasta, jotkut iltalenkistä. Joillekin unen tuo kirjan lukeminen illalla ja jotkut nappaavat avun unensaantiin purkista. Keinoja on varmasti monia.


Vaikka minulla ei olekaan kokemusta kaikista edellämainituista keinoista ei oikeastaan stressiä, eikä kyllä univaikeuksiakaan. Niin minullapa on ratkaisu.


Se on kylmä vesi yhdistettynä savusaunaan (kai tavallinekin sauna käy). Pimeä ilta, ulkona vihmoo sadetta ja lämpötila on hiukan nollan yläpuolella. Ei huvita lähteä ulos. Eikä mitään muutakaan. Mutta avantoon!


Pimeässä savusaunassa on lämmin ilmapiiri. Lauteilla istuu kolmessa tasossa vanhoja, nuoria, miehiä, naisia, aloittelijoita ja konkareita. Ovi käy tiheään kun kylmää pelkäämättömät pujahtavat hyiseen tuuliseen säähän, josta vielä hyisempään veteen. Kaikilla on sama tavoite ja kaikki ovat samaa mieltä. Avannosta haetaan ja saadaan hyvää oloa.


Oli mielen ja kropan tila mikä tahansa ennen avantoa, avannon jälkeen olo on aina hyvä. Stressi, ylikierroksilla käyvä mieli ja kiire jäävät avantoon. Tilalle tulee rauhallinen, raukea ja hyvä olo. Kun pääset avantouintireissulta kotiin ja istahdat sohvalle, alkaa silmä lurppasta eikä sinun tarvitse miettiä mitä katselisit televisiosta. Tahdot lähteä katselemaan unia.


Minulla ajatus avantouinnista lähti muutama kuukausi sitten. Tahdoin ylittää itseni. Tahdoin vauva-arkeen hetken jotain ihan omaa. Rauhaa. Avantouinti on vanha luonnonparannusmenetelmä ja sitä käytetään edelleen itsehoitokeinona. Avantouinnin terveysvaikutukset kiinnostivat. Tahdoin olla koe-eläin. Jos avannossa kävisi säännöllisesti kuinka kävisi syysflunssakierteelle ja talviflunssakierteelle? Sille, kun koko ajan tuntuu, että jostain yrittää tunkea pieni flunssa.


Jo ensimmäisen avantouintikerran jälkeen tuntui, että olen löytänyt oman juttuni. Löysin paljon enemmän kuin etsin. Harrastus jatkuu ja koe-eläin odottelee mitä tuleman pitää.


Suomen Ladulla on rekisterissään yli 200 talviuintipaikkaa ympäri Suomea. Jos kiinnostuit, etsi lähin paikka, käy kokeilemassa (ja ihastumassa).

P.S Siellä viihtyy lapsetkin.

Ilona

11 kommenttia:

 1. Olen kokeillut joskus muutaman kerran ja se jälkifiilis on kyllä huumaava! Hyvä ystäväni on ihan koukussa avantoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan - jälkifiilis on kyllä mahtava. Ja aina sinne tekee mieli uudestaan ja uudestaan.

   Poista
 2. Ihana kuva! Itse en ole vielä kokeillut avantouintia, mutta kiinnostaa kyllä! Viikonloppuna meillä kävi yks vieras joka harrastaa tuota säännöllisesti. Ei ees saunaan mee, vaan suoraan avantoon. Hehkutti juurikin sitä avannon jälkeistä fiilistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjut!

   Kannattaa koittaa. Suosittelen kyllä saunan kanssa. Nyt kun ilmat ovat kylmät ja tuuli puhaltaa kylmää viimaa, olisi kyllä aikamoista mennä ilman saunaa! Ja sauna on ihana rauhoittava ja rentouttava lisä siihen avantoiluun.

   Poista
 3. Hei! Nyt menee vähän aiheen vierestä, mutta eksyin blogiisi ja kahlasin läpi paaaljon postauksia. Ihana blogi, liityin lukijaksi. Ja kettuterrierin omistajana (aiemmin meillä oli kk, tällä hetkellä sk) oli ihana nähdä "lajitovereita" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tea - tervetuloa ja kiva kuulla jos viihdyit ja jäät pidemmäksikin aikaa :)

   Ai teilläkin on kettis. Taitaa olla sellainen rotu, joka vie mukanaan :) Juuri tapasin kävelyllä erään vanhuksen, joka ulkoilutti kettuterrieriä. Oli kuulemma kolmas kettis hänellä ja kaksi edellistä olivat eläneet 18-vuotiaiksi :D

   Poista
 4. Ihana kuva! Itse en ole avantouintia kokeillut, mutta voin uskoa sen olevan upea juttu! Moni on sitä kyllä kehunut:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viivi!

   Terveisiä taas avannosta, juuri 2,5tuntia kului kuin siivillä :)

   Koitakoita, ihastut!

   Poista
 5. Mä kanssa ihastelin kuvaa. Ihana! Olette pirteän ja onnellisen näköisiä. Perfecto.

  Meillä lähin avantouintipaikka on vain 150 metrin päässä kotiovelta, mutta en ole uskaltanut. Vielä. Ehkä ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Hei toi kuulostaa ihan täydelliseltä! Onko teillä omaa saunaa? Voi kun lämmittelisi omassa saunassa ja juoksisi siitä kylpytakki päällä avannolle. Aikasen unelma. Koita ehdottomasti avantoa, yllätyt.

   Poista
 6. Kiinnostaisi kokeilla. Uskaltaisinkohan.
  Sä vissiin käyt Kuusijärvellä? Se taitaa olla aika kiva paikka tähän hommaan.

  Ihana kuva teistä :)

  VastaaPoista

Kiitos!