tiistai 15. huhtikuuta 2014

Säästä

Nyt en puhu ilmasta. Vaan rahasta. Onko sinulla tapana laittaa rahaa säästöön? Miten?
Säästötilille? Sukanvarteen? Rahastoon? Asuntosäästötilille? Toimiiko säästäminen vai tuleeko säästöt käytettyä loppujenlopuksi johonkin muuhun kuin aluksi oli tarkoitus?


Minulla tulot eivät ole huimat, mutta eivät kyllä ole menotkaan. Minä en ole tarkka rahasta, olen vain pihi(hkö). Mies on supertarkka ja superpihi. Kun palkat ovat tulleet ja laskut on maksettu, siirtää hän heti kaiken ylimääräisen säästötilille. Toki hän ensin budjetoi kuukauden menot ja jättää käyttötilille rahaa elämiseen. Säästötili on meillä sellaista isompaa säästämistä varten.


Kuinka minä säästän?


Minulla on sukanvarsi nimeltä Kreikkakassa. Konkreettisesti se on Marimekon oranssinkeltainen kukkaro.
Vuodesta toiseen olen säästänyt rahaa Kreikan matkaa varten laittamalla kaiken pienen ja vähän isommankin ylimääräisen sivuun. Lahjarahat, kirpputorimyynnit ja käteinen raha lompakosta siirtyvät aina Kreikkakassaan.


Paras tyylini, jota mies tosin välillä kritisoi, on nostaa tililtä käteistä rahaa ja siirtää se sukanvarteen. Logiikkani on, ettei sitä kuukausimenoissa huomaa, jos tililtä häviää 50 euroa. Johonkin se kuitenkin menisi. Tällä tavalla raha on kuluvinaan, mutta hups se onkin Kreikkakassa, joka paisuu paisumistaan. Vuoden aikana rahaa kertyy usein noin tuhat euroa. Sillä syö jo aika monet salaatit paratiisissa.


P.S. Enää 49 yötä ja tää niin lähtee Pargaan !!


Ilona

23 kommenttia:

 1. Minä olen niin onneton säästäjä... Niin on mieskin :) Että noita haaveiden ulkomaanmatkoja saa odotella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta siinä on helppo kehittyä. Nyt vaan odottelemaan, millaisia säästövinkkejä saadaan muilta!

   Tietysti meillä kaikilla on erilaiset tarpeet, prioriteetit ja myös hyvin erilaiset rahankäyttötottumukset. Toiset panostavat kalliiseen ruokaan, toiset vaatteisiin, toiset palveluihin.. Toiset taas säästävät kaikessa.

   Poista
 2. Hei! Mullakin on Kreikkapussukka! Se on tosin anopin hylkäämä Yves Rocher-pussukka, mutta väliäkö sen :D Hyvää matkaa teille, itsellä kotihoidontuki kiristää pussin kolikoille, joten vuosi vielä tähän lomaan :) Juuri tein suuren luokan rahasuunnitelman ;) http://www.elsa-aalia.blogspot.fi/2014/04/rahankayttosuunnitelma.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa :) Ja mahtava suunnitelma. Mä kans, jos voitan lotossa :)

   Poista
 3. Tähän asti on tullut elettyä kädestä suuhun,kiitos työttömyyden,äitiysloman, pätkätöiden (600€/kk, uh). Siitä huolimatta olen onnistunut vähän edes säästämään,ostin "uuden" auton jopa, Se oli pakko. Nyt vihdoin sain vuoden vaihteessa vakkari paikan ja viimeinkin voin oikeasti alkaa säästämään :) Ehkä harkitsen pussukkaa myös, Se kuulostaa hyvälle! Toki remontti vie koko ajan säästöjä... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea vakityön johdosta!
   Aikamoinen säästäjä olet, jos olet pystynyt nuissa elämäntilanteissa kuitenkin saamaan rahaa autoon.

   Poista
  2. Pätkätöistä ja veronpalautuksista on säästöön laitettu :) Ensi mies opiskeli, elettiin miun liitonrahoilla (sillon ei saatu muutan ku miehen asumis(?)tuki lisäks), sitte hää pääs töihi, sit mie pätkätöihi (ostettii talo siinä sivussa vaikka kummallakaa ei ollu mitää vakipaikkaa, mieheltäki oli työsoppari päättymässä kk kaupanteon jälkee..onneks sai vakipaikan), mie sitte olinkii taaaaaaaaaaaaaas työttömänä, kesän töissä, ja taas työttämänä, sitte 24h viikko töihin muutamaksi kuukaudeksi ja vihdoin ja viimein oikeissa töissä :) Mut joo, kaikki mitä on ikinä tullu on menny säästöön juurikin sen takia kun ties, että työt loppuu aina. Vaikka siitäkin huolimatta rahat on riittäny ihan hyvin - vähään tuppaa olemaan tyytyväinen :) Ok, nyt on sillon tällön tullu hulluteltua ihan vaa sen takia, että pystyy :)

   Mutta hulluttelut on ohi ja säätökuuri alkaa!

   Poista
 4. Olen vasta viime aikoina opetellut paremmaksi säästäjäksi. Tosin kolme vuotta sitten toteutuin yhden pitkäaikaisen unelman, maailmanympärimatkan, johon säästin tarvittavat rahat kahdessa vuodessa opiskeluaikana ja osa-aikaistyöntekijänä. Tarvitsen ehdottomasti jonkin selkeän kiintopisteen mitä varten säästän. Tällä hetkellä se on meillä koira, joka toivottavasti muuttaa meille kesällä. Säästöpurkkina toimii vanha peltinen karkkipurkki, sinne laitetaan juurikin taskun pohjalta kolikot sekä kaikki pullojenpalautuksesta saadut rahat. Lisäksi molemmat laitetaan säästötilille kiinteä summa kuussa. Aloitin myös jokin aika sitten eläkesäästämisen - asia, joka tuntuu niin toivottoman kaukaiselta, mutta toisaalta säästäminen sitä varten olisi kannattanut aloittaa jo vuosia aiemmin, heti työelämään siirryttyä. Tsemppiä säästämiseen, se on kyllä ihanaa kun on jotain mitä odottaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh. Maailmanympärysmatka. Siis vau!
   Toi on totta, että säästäminen on niin paljon helpompaa kun tietää mihin säästää.
   Ja eläkesäästäminen. Asia, joka pitäisi aloittaa, mutta jota vaan jostain syystä lykkää.

   Poista
 5. Oivoi, täällä yksi onneton säästäjä. Eipä sillä että opintotuesta voisi juuri säästääkään. Nyt vasta viime kuukausina ollaan alettu laittaan konkreettisesti isännän tupakanlopettamisen myötä siihen oikeasti kuluva raha käteisenä lasipulloon, josta niitä ei saa poissa ennenkuin särkee pullon. Kynnys on siis korkea. Kohta kuitenkin sen verran on kassassa, että mekin Kreikkaan suunnataan, toukokuun aikana äkkilähtö tekis poikaa. Lisäksi mun huomaamatta on mennyt niin ikään isännän palkasta kiinteä summa säästötilille, ja mää en oo osannu edes kaivata tietämättäni. Hyvä näin, lyhyen ajan sisään on tulossa monenmoista hankittavaa… ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Jos veikkaan oikein, niin uusi elämäntilanteenne vaatiikin vähän suunnitelmallisuutta raha-asioissa, säästämistä ja hankintoja :)

   Toi on kanssa tosi hyvä vinkki, että tekee lakon (oli se sitten tupakkalakko tai karkkilakko..tai siis lopetus) ja säästää sen johdosta yli jääneet rahat.

   Poista
 6. "Pakolliset" menoni ylittävät tämän hetkiset tuloni noin 160 eurolla. Onneksi ehdin olla vuoden töissä ja silloin pistää joka tilistä osan erilliselle säästötilille.. Vaikka kyllä tämä kituuttaminen kiristää pipoa silti. Toisaalta on huomannut, kuinka vähällä sitä oikeasti lopulta pärjää. Luulen siis, että kun työhön joskus palaan, tulen entistä enemmän kiinnittämään huomiota säästämiseen, ihan vain "pahan päivän varalle".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi nykyiselle tilanteelle, mutta oletpa ollut fiksu, kun olet osannut "ennakoida" tilanteen.
   Kyllähän sitä tosiaan vähällä pystyy pärjäämään. Toivotaan, että päättäjät eivät kuitenkaan leikkaa pienituloisilta kaikkia tukia eikä ihmisten pärjäämistä laiteta äärimmäisille koetuksille.

   Poista
 7. Onpas kaunis kassa. Mä pärjään kanssa tosi vähällä ja ruokaa ja bensaa ja muita tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta ostan likimain kaiken käytettynä. Säästäminen on oikeastaan elämäntapa ja semmoinen tietty piheys on ihan kotoa lähtöisin. En vaan osaa törsätä sillälailla kun moni muu, enkä edes tahtoisi. Olen useamman kerran saanut summan x rahaa nimenomaan törsättäväksi itseeni, mutta ei ole kantti kestänyt vaan raha on mennyt säästöön... Ei se silti tarkoita että rikas olisin, koska eipä ne tulotkaan koskaan mitään tähtitieteellisiä ole olleet. Mutta elintaso on pysynyt aina aikalailla samana, olin sitten töissä, työttömänä kelan päivärahoilla taikka opiskelijana. Mulla on sekä säästötili että jemmapiiloja kotona, ei mitään yhtä tiettyä paikkaa. Ihan nyt justiinsa olen säästänyt uutta kameraa varten, mutta muuten kaikki ylijäämäroposet korvamerkitään ihan omaa taloa varten, koska kyllä mä vielä joskus semmosen saan. Vaikka tokihan sitä pitää myös olla puskurirahastoa pahan päivän varalle. Oikeasti, eihän siihen vaadita kuin koiran sairastuminen niin se on säästötilikin aika äkkiä tyhjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä voisikaan olla parempi säästökohde kuin oma talo. Tahtoisin moisen itsekin. Mökkikin olisi aika ok ;)

   Meillä kanssa elintaso on tavallaan aika vakio. Jossain vaiheessa minä opiskelin ja mies oli kotona hoitovapaalla ja maksettiin asuntolainaa ensimmäisestä omasta kodista.. silti kaikkeen tarpeelliseen riitti raha.

   Ai sulla on monta jemmaa. Hyvä varkaiden varalle. Huono tulipalon :D

   Poista
 8. Mä oon molempia. Säästäjä ja tuhlaaja. Toisella tilillä pitää aina olla se tietty summa. Säästöön menee joka kuukausi, joskus tulee nostettua poiskin, mutta sen kipurajan alle ei mennä. Toisaalta en esim koskaan katso ruuassa hintaa. Ostan sen mitä tekee mieli. Kotimaisiin tuotteisiin voin laittaa rahaa (esim. vaate tai esine) uutenakin, vaikka kirppareilta teen ne ilahduttavimmat löydöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa oikein tasapainoiselta.
   Kipuraja on hyvä. Pitää olla jotain pahan päivän varalta.

   Ruoka on hyvää :)

   Poista
 9. Hauska tyyli säästää ihan fyysisesti se matkaraha. Itsellä kaikki rahaliikenne on sähköistä.
  Mä olen aina ollut säästäjä, ihan pienestä asti, toisaalta mulla on aina ollut mistä säästää, kiitos vanhempien ja hyväksi osoittautuneen koulutuksen. Osaan siis säästää, mutta en ollenkaan osaa sijoittaa. On mulla asuntosäästötili ja joku rahastokin otettuna, mutta niiden ottamisen jälkeen en oo kertaakaan katsonut että kannattako niihin enää säästää. Ei yhtään kiinnosta tehdä jotai sijoitusvertailua ja siirrellä niitä säästöjä edestakas.Plaah, toivottavasti niistä saa enemmän kuin inflaatio vie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai siellä asuntosäästötilillä voi muhia hullu potti :D

   Mä uskon kyllä vahvasti, että rahankäytön oppii just sieltä omasta lapsuudesta.

   Poista
 10. Ihana "sukanvarsi"! Ihkua reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eiks oo :) ja kiitos (vaikka kyllä mä aion olla täällä vielä ennen reissuakin ;)

   Poista
 11. Mäkin haluaisin sukanvarren, jossa lukisi: Kreikka! Tai vaikka Teneriffa :) Pitäis ihan konkreettisesti kirjoittaa "se" siihen sukkaan, niin vois alkaa matkakassaan kertymään pesämunaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Sehän kun olisikin vaikka kaunis lasipurkki, johon kirjoittaisi kohteen. Ja sitten vaan säästämään.
   Meillä myös poika säästää omaa Kreikkakassaa. Laittaa ylimääräiset rahat sivuun ja voi sitten lomalla hurvitella ja ostaa jäätelöitä :)

   Poista

Kiitos!